ZF 24

“Autostrăzile gazelor”: România are o infrastuctură de conducte de 5 ori mai mică decât cea a Marii Britanii, dar o administrează cu aproape acelaşi număr de angajaţi

“Autostrăzile gazelor”: România are o...

Autor: Roxana Petrescu

31.12.2014, 12:00 1501

România are o reţea de conducte de gaze naturale de circa 53.600 de kilometri, nivel în care intră reţeaua de transport administrată de Transgaz, cât şi reţelele de distribuţie, cele mai mari fiind administrate de E.ON (Germania) şi GDF SUEZ (grup franco-belgian). În timp ce cu această dimensiune România ocupă locul 11 la nivel european, fiind în urma unor pieţe precum Cehia, care deşi are o suprafaţă de trei ori mai mică în comparaţie cu România are cu aproape 50% mai multe conducte de gaze, piaţa locală este fruntaşă când vine vorba de numărul de angajaţi. Astfel, în domeniul gazelor naturale lucrau la finele anului trecut circa 41.000 de oameni, nivel cu care România ocupă locul doi la nivel european. Pe primul loc ca număr de angajaţi din sector se afla Marea Britanie, cu circa 54.200 de angajaţi. Diferenţa faţă de România este că acest număr de angajaţi, destul apropiat de cel local, administrează o reţea de conducte de peste cinci ori mai mare, arată datele din cel mai recent raport realizat de Eurogas, organizaţie din care fac parte cei mai puternici jucători din industria gazelor la nivel european.

Potrivit datelor din acest raport, pe teritoriul României trec 53.666 de kilometri de conducte de gaze naturale. Datele de pe site-ul Transgaz arată că transportatorul naţional de gaze are în administrare 13.138 de kilometri de conducte, în timp ce marii distribuitori de gaze naturale, E.ON Gaz Distribuţie, care acoperă zona de nord a României, şi GDF SUEZ Energy România, care acoperă sudul ţării, administrează o reţea de conducte de 20.000 de kilometri, respectiv 17.550 de kilometri. Cu acest total, România ocupă locul 11 în Europa în ceea ce priveşte lungimea conductelor de gaze. Problema este că piaţa locală este depăşită de ţări precum Ungaria, Cehia sau Belgia, care au suprafaţe mult mai mici comparativ cu România.

În ceea ce priveşte numărul de consumatori de gaze naturale, România ocupă locul 9 la nivel european, cu un total de 3,28 de milioane de puncte de consum. Cel mai mare număr de consumatori de gaze naturale este înregistrat în Marea Britanie, unde, potrivit studiului Eurogas, ar fi alimentaţi cu gaze circa 23 de milioane de consumatori.

De altfel, Marea Britanie este liderul european în ceea ce priveşte numărul de angajaţi din industria gazelor naturale, cu circa 54.000 de oameni, dar are şi a treia cea mai mare reţea de conducte, după Germania şi Italia, cu 285.600 de kilometri. A doua ţară în ceea ce priveşte numărul de angajaţi din industria gazelor este România, cu aproape 41.000 de oameni, dar comparativ cu Marea Britanie, România are o reţea de conducte de gaze de cinci ori mai mică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO