ZF 24

Audierea candidatilor la conducerea ASF nu mai are loc astazi. S-a amânat pentru marţi, 13 noiembrie

Audierea candidatilor la conducerea ASF nu mai are loc...
06.11.2018, 10:27 154
 

Audierea celor peste 30 de candidaţi la conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiara (ASF) a fost amanata pentru martea viitoare, respectiv 13 noiembrie, a anuntat Marius Budai, presedintele Comisiei pentru buget finante din Camera Deputatiilor. Amanarea a fost decisa la solicitarea UDMR şi PNL care au motivat ca audierea are loc in acelasi timp cu congresul PPE. Potrivit lui Marius Budai nu s-a decis inca cine va ocupa functia de presedinte, acest lucru urmând să fie hotarat saptamana viitoare in grupurile parlamentare reunite ale PSD. Tot săptămână viitoare, respectiv miercuri ar urma sa aiba loc votul in plen.

Pe de alta parte Raluca Turcan, lider al grupului PNL din Camera Deputatilor, a declarat că audierea nu ar fi putut avea loc pentru ca nu indeplineste toate cerintele de procedura, respectiv CV-urile candidatilor nu sunt postate pe site-ul Camerei Deputaţilor.

„Nu sunt incarcate CV-urile celor care urmeaza sa fie audiati. Acesta este impotriva transparentei care ar trebui sa stea la baza audierilor”, a spus Turcan.

Dintre cei peste 30 de persoane care şi-au depus candidatura pentru un loc in Consiliul ASF au fost prezenţi astazi la Parlament Mircea Ursache, Cornel Coca Constantinescu, Ovidiu Wlassopol, Dan Armeanu, Călin Rangu, Andrei Micu, Andrei Stamatian, Aura Socol, Paul Mitroi, Marius Vorniceanu, Claudia Sava., Mircea Oancea. Principalii favoraţi la conducerea ASF Leonardo Badea şi Viorel Ştefan nu au fost prezenti.

Membrii Comitetului Executiv al PSD au votat ieri pentru sustinerea lui Leonardo Badea, actualul preşedinte al ASF, desi Liviu Dragnea, liderul PSD, îl susţine la vârful ASF pe Viorel Ştefan, vicepremier în guvernul Dăncilă.

Funcţiile de conducere din cadrul ASF sunt extrem de râvnite ca urmare a salariilor mari, de mii de euro. ASF a fost înfiinţată în 2013 şi are pe mână supravegherea pieţelor nonbancare, cu o valoare de peste 20 mld. euro şi impact asupra a 10 milioane de clienţi.

Funcţia de preşedinte este râvnită de şapte persoane, lista fiind deschisă de Leonardo Badea, actualul preşedinte al ASF. Leonardo Badea a fost numit la vârful ASF în vara anului trecut pe perioada rămasă din mandatul lui Mişu Negriţoiu, demis după scandalul din piaţa asigurărilor RCA. El are sprijinul preşedintelui PSD Liviu Dragnea şi potrivit surselor din piaţă este foarte sigur că va obţine din nou funcţia de preşedinte.

Pentru a prelua şefia ASF, Badea a renunţat anul trecut la funcţia de deputat PSD de Dâmboviţa şi la cea de preşedinte al Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţiilor. În legislatura precedentă Badea a fost senator. În zona pieţelor financiare, Badea are mai mult experienţă academică. În perioada 2008-2012 a fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte. În 2012 a fost numit prorector în cadrul aceleiaşi universităţi.

Preşedinţia ASF este dorită şi de Viorel Ştefan, vicepremier în guvernul Dăncilă şi fost ministru de finanţe în cadrul cabinetului Grindeanu. La fel ca actualul preşedinte al ASF, Viorel Vasile a fost şi preşedinte al Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţiilor. Ştefan este considerat în rândul parlamentarilor ca fiind un bun finanţist.

Mircea Ursache, în prezent vicepreşe­dinte responsabil de piaţa de capital, şi-a dorit de asemenea o promovare la statutul de şef al ASF. El însă s-a înscris şi pentru un nou mandat în funcţia de vicepreşedinte al ASF.

Andrei Micu, preşedinte al directoratului EximAsig, Claudia Sava, director în cadrul ASF, Radu Toia, consilier al preşedintelui ASF, dar şi Adrian Simionescu, director general al brokerului Vienna Investment Trust, şi-au depus totodată candidaturile la preşedinţia ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost înfiinţată în 2013 şi are pe mână supravegherea a pieţelor nonbancare, care împreună au o valoare de peste 20 miliarde de euro şi impact asupra a 10 milioane de clienţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO