ZF 24

Atenţie la robotul de lângă tine! S-ar putea să-ţi ia locul de muncă

Baxter, un robot colaborator de 25.000 de dolari lansat în 2012 de Rethink Robotics, a ajuns să lucreze alături de oameni în mai multe fabrici din America de Nord

Baxter, un robot colaborator de 25.000 de dolari lansat în 2012 de Rethink Robotics, a ajuns să lucreze alături de oameni în mai multe fabrici din America de Nord

Autor: Bogdan Cojocaru

19.04.2015, 10:02 526

Robotica s-a dezvoltat atât de mult încât noile mecanisme cu fire şi cipuri, mai agile şi mai sensibile, nu doar că pun în pericol „joburile“ înaintaşilor lor masivi şi periculoşi pentru oameni, dar au ajuns să capete dexteritatea care până acum era atuul oamenilor în faţa roboţilor. Iar munca roboţilor tinde să fie mai ieftină decât cea a oamenilor.

În fabrici, multe acţiuni repetitive sunt încă făcute doar de oameni deoarece majoritatea maşinăriilor nu au simţul lor delicat al atingerii sau dexteritate umană. Dar lucrurile se schimbă rapid. Producătorii de roboţi spun că fac progrese spre a egala dexteritatea şi spontaneitatea oamenilor, scrie The Wall Street Journal.

La târgul de tehnologie de la Hanovra, Kuka Roboter GmbH din Germania a demonstrat noile abilităţi ale roboţilor săi, dezvoltate în cooperare cu Microsoft, prin robotul LBR iiwa (prescurtare de la „intelligent industrial work assistant“), acum în vârstă de doi ani. Spre exemplu, maşinăria a instalat un furtun într-o maşină de spălat vase.

„În anumite industrii este acum mai ieftin să foloseşti roboţi în locul oamenilor“, spune Hal Sirkin, analist la Boston Consulting Group, citat de CNBC.

Compania estimează că în zece ani „adoptarea“ roboţilor avansaţi va îm­bu­nătăţi productivitatea cu până la 30% în multe industrii şi va reduce costurile cu forţa de lucru cu 18% sau mai mult în marile economii exportatoare precum Germania, SUA, Japonia şi China.

Analiştii spun că producătorii industriali îşi schimbă utilajele masive, grele şi scumpe intrate în producţie în urmă cu câteva decenii cu roboţi mai complecşi, care pot îndeplini mai multe sarcini.

Adesea, spre exemplu în industria auto, roboţii vechi, grei şi extrem de rapizi, trebuiau înţărcuiţi cu garduri pentru a-i proteja pe colegii lor umani.

Baxter, un robot colaborator de 25.000 de dolari lansat în 2012 de Rethink Robotics, a ajuns să lucreze alături de oameni în mai multe fabrici din America de Nord.

„Companiile au relocat activităţile de producţie în ţări cu costuri mici ale forţei de lucru. China este un exemplu. Dar pe măsură de costul muncii creşte în toată lumea, inclusiv în China, beneficiile outsourcing-ului devin foarte incerte“, a explicat Elaine Chen, professor la MIT Sloan School of Management.

Prin adoptarea automatizării, ţările în care creşte costul forţei de muncă pot rămâne competitive şi pot continua să producă bunuri la preţuri mici.

BCG estimează că investiţiile în roboţi industriali vor creşte accentuat în următorii zece ani la 10% pe an, faţă de până în 3% pe an în prezent.

„Roboţii noştri sunt asistenţii angajaţilor umani, astfel că productivitatea creşte. Roboţii pot îndeplini sarcini repetitive, iar oamenii pot fi creativi şi pot îmbunătăţi procesul de fabricaţie“, spune Tadahiro Kawada, preşedintele Kawada Industries, o companie japoneză care face roboţi colaboratori. Această colaborare – om-robot – îmbunătăţeşte eficienţa şi reduce costurile.

Analistul Sirkin de la BCG spune că în industria auto producţia cu roboţi a devenit deja mai eficientă din punct de vedere al costurilor decât cea cu oameni. Cu alte cuvinte, „roboţii au mai mult sens decât oamenii“ în procesul de producţie.

În alte domenii, Adidas experimentează deja producţia cu roboţi-croitori. Roboţii pot ajunge atât de eficienţi încât bunurile vor putea fi produse direct în magazin, ceea ce va permite clientului să-şi personalizeze produsul cumpărat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO