Bănci și Asigurări

Asiguratorii din Top 10 au obtinut profituri de 26 de milioane de euro

Asiguratorii din Top 10 au obtinut profituri de 26 de milioane de euro

Click pentru imaginea marita

02.04.2007, 17:36 17

Primii zece jucatori de pe piata locala a asigurarilor au inregistrat anul trecut un profit cumulat de peste 26 de milioane de euro, cu 40% mai mult decat in anul anterior.
Profiturile inregistrate de acestia in 2006 au reprezentat aproape 2% dintr-un volum al primelor brute subscrise de 1,31 miliarde de euro inregistrate de primele zece companii de asigurare in aceeasi perioada.
Dintre acestea, doar doua companii au realizat profituri de peste 10 milioane de euro, restul inregistrand rezultate financiare mult mai mici sau chiar pierderi. Castigatoarele la aceasta categorie sunt ING Asigurari de Viata si Allianz - Tiriac Asigurari, companii care si-au schimbat titlul de cea mai profitabila companie.
Astfel, daca in 2005 Allianz-Tiriac Asigurari inregistra cel mai mare rezultat financiar de pe piata printr-un profit brut de 12 milioane de euro, situatia s-a schimbat anul trecut cand valoarea a scazut cu 8,33%. In ciuda acestei scaderi a profitului, Allianz ramane cea mai mare companie de asigurari de pe piata locala, cu prime brute subscrise in valoare de 317 milioane de euro, in crestere cu 33% fata de anul trecut. Asigurarile generale au continuat sa reprezinte cea mai mare parte a businessului Allianz-Tiriac Asigurari in Romania, cu un procent de 92% din portofoliu, generand prime brute subscrise de 292 milioane de euro. Chiar daca anul trecut Allianz-Tiriac Asigurari a subscris prime brute de numai 25 de milioane de euro din asigurari de viata, compania a declarat ca se va implica activ in piata pensiilor private ca administrator de fonduri de pensii obligatorii si facultative.
Cu un profit inainte de impozitare de 11,89 milioane de euro, ING Asigurari de Viata se plaseaza ca fiind cea mai profitabila companie de pe piata locala, dupa ce anul trecut a ocupat pozitia a doua. Compania a subscris anul trecut prime brute in valoare de 123 milioane de euro fiind cel mai mare asigurator pe piata asigurarilor de viata. Piata pensiilor private i-a atras si pe cei de la ING Viata, olandezii depunand deja documentatia la Comisia de Supraveghre a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pentru pilonul III, pensii private facultative, in prima etapa, urmand sa se pregateasca sa adere si la pilonul II (pensii private obligatorii). Bazandu-se pe o cota de 41,2% din piata asigurarilor de viata, ING Viata si-a propus sa detina 25% dintr-o piata a pensiilor facultative estimata la 200.000 de contribuabili in primul an. In ceea ce priveste pilonul II, ING Viata si-a propus sa detina 30% dintr-o piata estimata de acestia la 3,5 milioane de persoane.
Doar doua companii, Generali si Unita, au inregistrat pierderi anul trecut. Pierderea Unita, companie ce a subscris anul trecut prime brute de 74 de milioane de euro, a venit pe fondul restructurarii companiei pentru ca portofoliul companiei sa devina compatibil cu cerintele grupului Vienna Insurance. Asiguratorul a transferat portofoliul de asigurari de viata catre Omniasig Viata, de asemenea membra a grupului, specializandu-se in acest fel pe asigurari generale.
O alta companie care a inregistrat pierderi anul acesta este Generali, asigurator care a urcat anul trecut doua pozitii in top 10 ca prime brute subscrise, dupa ce anul trecut a inregistrat una dintre cele mai rapide evolutii de pe piata, adica un ritm de 136,4% ce a determinat un nivel al primelor brute subscrise de 85,1 milioane de euro. Evolutia rapida a avut si efecte negative, compania aproape dublandu-si pierderile de la 3 milioane de euro in 2005 la 6,9 milioane de euro in 2006.
Dupa mai multi ani de pierderi substantiale, Asirom a trecut pe profit, reprezentatii companiei nu au spus insa nivelul acestuia. Al doilea asigurator de pe piata ca marime, Asirom a subscris anul trecut prime brute in valoare totala de 600 de milioane de lei (170,4 milioane de euro), ritmul de crestere mic de 5% in lei a fost determinat de restructurarea portofoliului si diminuarea expunerii pe asigurarile auto.
Asiban, Astra-Uniqa si Unita au inregistrat in 2006 profituri sub un milion de euro, in timp ce BCR Asigurari de Viata si Omniasig au obtinut rezultate financiare pozitive de circa 4 milioane euro. BT Asigurari a avut anul trecut nu numai o intrare in top 10 prin subscrierea de prime brute in valoare de 60 milioane de euro, dar a avut si o intrare profitabila inregistrand un rezultat financiar net pozitiv de 2,2 milioane euro.
Piata asigurarilor din Romania a fost anul trecut de 1,6 miliarde de euro, in conditiile in care activau 41 de companii de asigurare. Situatia s-ar putea schimba substabtial anul acesta odata cu liberalizarea pietei si decizia a peste 60 de asiguratori din spatiul comunitar de a opera direct din tara de origine in Romania, precum si de anuntul unor banci locale precum Credit Europe sau EFG de a-si deschide companii de asigurare. Jucatorii de pe piata estimeaza ca piata asigurarilor ar putea depasi anul acest 2 miliarde de euro daca isi continua ritmul de crestere de peste 25% din ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO