ZF 24

ASF prelungeşte agonia City Insurance şi va analiza oportunitatea declanşării mecanismului de rezoluţie

ASF prelungeşte agonia City Insurance şi va analiza...

Autor: Roxana Rosu

11.04.2017, 10:45 789

Autoritatea de Supraveghere va analiza în perioada următoare oportunitatea aplicării mecanismului de rezoluţie în cazul companiei City Insurance, al treilea cel mai mare jucător din piaţa asigurărilor auto obligatorii (RCA) cu prime subscrise de 650 milioane de lei anul trecut. Decizia ASF vine după ce planul de redresare a companie a eşuat. În procedură de rezoluţie, sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a fost şi Carpatica Asig, companie în faliment. 

Astfel, ASF a hotărât să-i retragă lui Dan Odobescu autorizaţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi de director general al City Insurance şi sancţionarea cu amendă a acestuia, pentru neîndeplinirea planului de redresare financiară al societăţii de asigurări. Dan Odobescu este şi proprietar al City Insurance. 

De asemenea, Consiliul ASF a decis amendarea lui Cristian Pascale, în calitate de membru al CA al SAR City S.A., conform unei decizii din 10 aprilie.

City Insurance are nevoie de o majorare de capital de 30 de milioane de euro pentru a ieşi din procedura de redresare financiară, potrivit planului aprobat de ASF. Decizia ASF a fost luată pe baza rezultatelor unui control care a evidenţiat o serie de deficienţe privind solvabilitatea şi capitalul.

”ASF a constatat neîndeplinirea măsurilor de redresare financiară, potrivit Legii nr.503/2004, pentru restabilirea situaţiei financiare în cursul anului 2016, asumate de Adunarea Generală şi Consiliului de Administraţie al Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A., şi a decis aplicarea dispoziţiilor Legii nr.246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, începând cu data emiterii Deciziei nr.463 din 04.04.2017 ”, a anunţat Autoritatea.

Potrivit ASF, în continuare, conducerea societăţii are obligaţia realizării unor măsuri preluate din planul de redresare, la care se mai adaugă  acţiuni de  restabilire a fondurilor proprii eligibile care să acopere cerinţele de capital minim (MCR) şi de solvabilitate (SCR), prin capitalizarea de către un potenţial investitor, potrivit Memorandumului de înţelegere cu Dr. Max Roessler.

 Împotriva deciziilor ASF pot fi formulate contestaţii, fără ca executarea sancţiunilor să fie suspendată pe durata soluţionării acestora.

ASF a anunţat în martie că va  sprijini preluarea Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance de către  Dr. Max Roessler, investitor privat elveţian, şi va coopera atât cu compania, cât şi cu investitorul pentru restabilirea indicatorilor financiari de capitalizare, solvabilitate şi lichiditate ai societăţii de asigurari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO