ZF 24

​ASF a sesizat DIICOT în cazul a patru angajaţi BCR suspectaţi de manipularea pieţei de capital în cazul fraudei de la Harinvest. Amenzi de 17.000 lei pentru Depozitarul Central şi SSIF Broker

​ASF a sesizat DIICOT în cazul a patru angajaţi BCR...

Autor: Roxana Pricop

17.03.2014, 20:48 988

ASF a decis să sesizeze DIICOT în cazul unui angajat BCR pentru manipularea pieţei de capital şi pentru alţi trei angajaţi ai BCR suspectacţi că au participat la manipularea pieţei în cazul fraudei de la societatea de brokeraj Harinvest, a anunţat ASF într-un comunicat de presă emis la ora 20.00. De asemenea, ASF a amendat-o cu 10.000 lei pe Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central, şi a acordat amenzi cumulate de 7.000 lei pe mai mulţi reprezentanţi ai Broker Cluj.

Potrivit ASF, instituţia a concluzionat în urma unui control că persoane din cadrul BCR, prin acţiunile întreprinse, au realizat tranzacţii care au dat semnale false şi au indus în eroare investitorii şi posibilii investitori în legătură cu cererea şi oferta de acţiuni pentru un număr de 9 emitenţi şi au menţinut la un nivel anormal preţul acţiunilor pentru doi dintre cei nouă emitenţi, realizând astfel acţiuni de manipulare a pieţei.

Prin urmare, ASF a decis să sesizeze PÎCCJ - DIICOT pentru: săvârşirea faptei de manipulare a pieţei pentru o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de Agent pentru Servicii de investiţii Financiare în cadrul BCR, existenţa unor suspiciuni cu privire la participarea a 3 angajaţi din cadrul BCR la realizarea acţiunii de manipulare a pieţei. Totodată, în sesizarea PICCJ - DIICOT, ASF prezintă şi indiciile privind manipularea pieţei de către o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF în cadrul SSIF Harinvest.

De asemenea, ASF va urmări implementarea de către BCR a propriilor măsuri anunţate cu privire la reglementările interne.

În privinţa Depozitarului Central:

Controlul ASF a fost iniţiat În data de 8 ianuarie 2014 şi a vizat respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte tranzacţiile de sell-out derulate de SSIF Harinvest SA în perioada aprilie 2012- noiembrie 2013.

Constatările controlului:

* Depozitarul Central nu a efectuat verificări şi nu a obţinut informaţii referitoare la tranzacţia iniţială de cumpărare şi data decontării acesteia cu ocazia confirmării, prin semnarea Anexei nr. 6 la Codul BVB – operator de piaţă, a necesităţii introducerii în sistemul de tranzacţionare administrat de Bursa de Valori Bucureşti S.A. a tranzacţiilor de sell-out speciale iniţiate de SSIF Harinvest S.A. şi decontate în patru zile de decontare, prin prisma îndeplinirii tuturor condiţiilor cerute de prevederile art. 79 alin. (1), (5) şi (6) din Titlul II al Codului Depozitarului Central.

Printre măsurile decise de ASF, în sarcina Depozitarului Central sunt: amendarea doamnei Adriana Tănăsoiu - Director General şi conducător al SC Depozitarul Central cu suma de 10.000 de lei pentru că nu a asigurat respectarea prevederilor Codului Depozitarului Central şi nu a dispus măsurile necesare pentru respectarea de către Harinvest a prevederilor Codului; iniţierea, în termen de cel mult 90 de zile, de către Depozitarul Central a unor modificări ale Codului Depozitarului, în conformitate cu cerinţele ASF, având ca scop evitarea unor situaţii similare.

În privinţa SSIF Broker SA Cluj-Napoca:

Controlul a fost iniţiat în data de 8 ianuarie 2014 În scopul verificării unor aspecte privind tranzacţiile de tip sell-out, precum şi cele corelate cu acestea, derulate de societate În perioada septembrie 2012 - noiembrie 2013, având contraparte SSIF Harinvest SA.

Constatările controlului: neactualizarea unei proceduri interne a intermediarului conform unei hotărâri a Consiliului de Administraţie al SSIF Broker; nerespectarea unei proceduri interne referitoare la desemnarea unei persoane responsabile cu operaţiunile cu instrumente financiare cu risc scăzut; existenţa unor neconcordanţe între momentul tranzacţiilor aşa cum a fost înregistrat în sistemul ARENA şi momentul tranzacţiilor aşa cum a fost înscris în confirmările de executare a ordinelor; nerespectarea reglementărilor operatorului de piaţă referitoare la notificarea modificărilor intervenite În Cadrul Anexei 3 la Codul BVB.

Sancţiunile dispuse de ASF sunt: sancţionarea domnului Grigore Chiş, director general/conducător, cu amendă de 2.000 de lei; sancţionarea doamnei Florica Zoicaş-Ienciu, Director General Adjunct/Conducător, cu amendă de 2.000 de lei; sancţionarea doamnei Oana Tudor, reprezentant al compartimentului de control intern, cu amendă de 2.000 de lei; sancţionarea domnului Rareş Florian Bodea, reprezentant al Compartimentului de Control Intern, cu amendă de 1.000 de lei.

În data de 16 decembrie 2013, ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare pentru SSIF Harinvest.

Cazul investitorilor păgubiţi de la firma de brokeraj Harinvest a intrat în atenţie anul trecut, când aceasta nu a reuşit să deconteze o tranzacţie de 500.000 de euro din lipsă de fonduri. Ulterior ASF a efectuat un control şi a depistat mai multe nereguli pentru care mai multe persoane au fost amendate cu suma totală de 618.500 de lei. ASF a obligat totodată acţionarii Harinvest să lichideze societatea sau să-i modifice obiectul de activitate după ce a suspendat în prealabil activitatea acesteia.

Din noiembrie anul trecut clienţii Harinvest nu mai reuşesc să-şi retragă banii şi acţiunile de la firma de brokeraj după ce aceasta a fost implicată într-un scandal de fraudă, brokerii Harinvest fiind suspectaţi că au vândut ilegal acţiunile din portofoliile clienţilor pentru acoperirea unei pierderi. Peste 72 de clienţi Harinvest au reclamat că au fost păgubiţi cu suma de 16,2 mil. lei (3,6 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO