ZF 24

Armata de furnizori ai IKEA: camioanele suedezilor sunt încărcate cu umeraşe din Gherla, pătuţuri din Drajna, farfurii din Alba sau ceşti de la Sighişoara

În fabricile de mobilă din România lucrează 55.000 de muncitori

În fabricile de mobilă din România lucrează 55.000 de muncitori

Autor: Ioana David

30.08.2013, 00:08 2460

IKEA, cel mai mare retailer de mobilă din lume, şi-a construit o armată de furnizori în România, care livrează atât mobilă, cât şi accesorii pentru ma­ga­zinele aflate în toate colţurile lumii, inclusiv pentru magazinul din zona Băneasa (Bucureşti).

Gi­gantul suedez a descoperit mobila românească încă dinainte de 1990, iar astăzi a ajuns să cumpere din Ro­mânia mai mult decât vinde. Reprezentanţii com­pa­niei au spus că au 40 de furnizori din România, însă nu au precizat numele acestora. Ziarul Financiar a cen­tra­lizat numele a zece dintre firme, pe baza informaţiilor din piaţă şi a datelor publice. Calculele ZF arată că cifra de afaceri cumulată a zece dintre companiile care pro­duc pentru IKEA (nu exclusiv) a fost anul trecut de 336 mil. euro. În cele zece fabrici lucrează aproape 10.000 de oameni.

Cum a ajuns IKEA să cumpere mobilă românească

IKEA, care operează o reţea de 338 de magazine la nivel mondial şi are o cifră de afaceri de aproape 30 mld. euro, are propria divizie de producţie, Swedwood (care a deţinut şi o fabrică în România, dar pe care a vândut-o) însă cumpără mobilă şi de la alţi producători din întreaga lumea. Este modelul după care lucrează şi alţi mari retaileri. IKEA furnizează modelul produsului şi specificaţiile tehnice, iar apoi trimite comenzile.

De la mobilă din lemn masiv la pătuţuri pentru copii şi diferite accesorii şi decoraţiuni, produsele fa­bri­cate în România sunt urcate în camioane care iau calea centrelor regionale unde se strânge marfa. Producătorii spun că IKEA lucrează cu transportatori internaţionali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO