ZF 24

Ar fi putut fi un miliardar de top, dar trăieşte cu un salariu de 3.000 de dolari pe lună. Profesorul de la care s-au inspirat creatorii Google

Foto: Facebook/Massimo Marchiori

Foto: Facebook/Massimo Marchiori

Autor: Marius Oncu

16.05.2014, 16:09 2262

Massimo Marchiori ar fi putut fi unul dintre cei mai bogaţi miliardari din Silicon Valley. În schimb, câştigă 3.000 de dolari pe lună ca profesor şi matematician la Universitatea din Padova, scrie Bloomberg.

În urmă cu 17 ani, Marchiori a prezentat motorul său de căutare pe internet în cadrul unei conferinţe în Santa Clara, California. Printre cei care au asistat la prezentare s-a aflat şi un student cu patru ani mai tânăr decât Marchiori şi care l-a ascultat cu atenţie pe italian. Studentul era Larry Page, care încă nu inventase Google alături de prieteneul său de la Universitatea Stanford, Serghei Brin.

Proiectul lui Marchiori s-a numit Hyper Search şi ar fi fost capabil să caute pe internet cu o acurateţe foarte ridicată la momentul respectiv. Hyper Search se baza pe un algoritm inovator, pe care mulţi dezvoltatori îl consideră o inspiraţie pentru PageRank, formula magică a Google care sortează paginile web în funcţie de numărul şi calitatea linkurilor către acestea.

"Când am terminat prezentarea, un tânăr m-a abordat şi mi-a spus că a găsit-o foarte interesantă", a declarat Marchiori într-un interviu.

Tânărul era Page, care a petrecut ulterior ziua întreagă cu Marchiori, discutând despre viitorul internetului. În momentul în care s-au despărţit, Page i-a spus noului său prieten:"Aş vrea să dezvolt mai mult ideea ta", afirmă Marchiori. Page s-a ţinut de cuvânt şi a pus bazele Google.

După prezentarea din SUA, Marchiori s-a întors în Italia cu speranţa de a-şi pune în practică proiectul.

"La revenirea în Italia am cerut universităţii 20.000 de euro pentru a dezvolta motorul de căutare, dar au ale să finanţeze un proiect despre istoria metalurgiei cuprului în Italia", a spus el.

Între timp, Page a primit un prim cec de 100.000 de dolari de la cofondatorul companiei Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim.

Marchiori a căutat ulterior un post de cercetător în mediul universitar din Italia, dar a ales în cele din urmă să plece în SUA, unde a petrecut şapte ani la Massachusetts Institute of Technology lucrând cu Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web.

În urmă cu doi ani, italianul a început să lucreze la un nou tip de motor de căutare online, numit Volunia, care ar trebui să utilizeze informaţiile disponibile prin reţelele de socializare. Rezultatele căutării ar fi afişate ca hărţi digitale, cu clădiri, străzi şi autostrăzi, similar jocului SimCity. Cele mai relevante răspunsuri ar fi reprezentate, de exemplu, prin cele mai înalte clădiri. Utilizatorii care au postat aceleaşi întrebări ar fi legaţi prin intermediul unor străzi virtuale.

Volunia a eşuat după ce o dispută între acţionari a ajuns în instanţă. Marchiori afirmă că deţine încă drepturile asupra patentelor şi că vrea să reintre în posesia codului sursă aflat în prezent la un lichidator din Milano. Profesorul vrea să pună proiectul la dispoziţia dezvoltatorilor gratuit.

Marchiori, acum în vârstă de 44 ani, afirmă că nu este gelos pe succesul lui Page.

"Sunt mulţumit să fi contribuit în vreun fel la crearea Google. Larry şi Serghei au avut imensa perseverenţă de a transforma o idee într-un proiect industrial care a schimbat vieţile tuturor", a afirmat el.

Profesorul locuieşte în prezent singur într-un apartament aproape de Veneţia, unde s-a născut, şi conduce o maşină veche de 11 ani, la care îi place să meşterească în timpul liber.

"Nu mi-a păsat şi nu-mi pasă unde trăiesc. Am nevoie doar de o conexiune la internet şi, mai presus de orice, timp să gândesc", a mai spus Marchiori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO