ZF 24

Apple urmăreşte o nouă revoluţie în industria auto: Compania doreşte lansarea pe piaţă a unei maşini electrice complet autonome până în 2025

Apple urmăreşte o nouă revoluţie în industria auto:...

Autor: Andrei Şerbănescu

20.11.2021, 19:09 2444

Apple Inc. face eforturi pentru a accelera dezvoltarea maşinii sale electrice şi reorientează proiectul în jurul capacităţilor complete de conducere autonomă, scrie Bloomberg.

În ultimii câţiva ani, echipa auto Apple a explorat două căi simultane: crearea unui model cu capacităţi limitate de auto-conducere, axat pe direcţie şi accelerare – asemănător cu multe maşini actuale – sau o versiune cu abilităţi complete de auto-conducere care nu necesită intervenţie umană.

Sub noul lider al proiectului – Kevin Lynch, directorul de software Apple Watch – inginerii se concentrează acum pe a doua opţiune.

Acţiunile Apple au crescut cu până la 2,4%, până la 157,23 USD, după ce Bloomberg a raportat vestea.

În încercarea elaborării unei maşini complet autonome, Apple urmăreşte, de fapt, Sfântul Graal al industriei auto. Giganţii tehnologici şi auto au petrecut ani de zile în proiectarea şi elaborarea unor astfel de autoturisme, dar capacităţile lor rămas încă insuficiente pentru atingerea obiectivului.

Tesla Inc., liderul pieţei de vehicule electrice, este probabil încă la câţiva ani de a oferi maşini complet autonome. Waymo de la Alphabet Inc. a suferit o serie de abateri în eforturile sale de a dezvolta tehnologia. Şi Uber Technologies Inc. a fost de acord să-şi vândă divizia de conducere autonomă anul trecut.

Apple vizează în interior lansarea maşinii sale autonome în patru ani, mai rapid decât termenul de cinci până la şapte ani pe care unii ingineri îl planificaseră la începutul lui 2021. Dar atingerea acestei ţinte pentru 2025 depinde de capacitatea companiei de a finaliza sistemul de conducere autonomă – o  sarcină ambiţioasă în cadrul programului. Dacă Apple nu îşi poate atinge obiectivul, ar putea fie să întârzie lansarea, fie să vândă iniţial o maşină cu un nivel tehnologic mai scăzut.

Un purtător de cuvânt al Apple din Cupertino, California, a refuzat să comenteze.

Maşina ideală a Apple nu ar avea volan şi pedale, iar interiorul său ar fi proiectat pentru a conduce fără mâini.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO