ZF 24

Antreprenorul Raul Ciurtin: Statul trebuie să compenseze rapid, în mod simplu, salariul oricărui angajat din companiile care s-au închis sau şi-au diminuat activitatea

Raul Ciurtin, proprietarul Prefera Foods: Restricţiile impuse transportului de marfă sunt o problemă reală. Ar trebui deblocate cori­doarele, să deservească zona medi­cală şi alimentară pentru apro­vizionare

Raul Ciurtin, proprietarul Prefera Foods: Restricţiile impuse transportului de marfă sunt o problemă reală. Ar trebui deblocate cori­doarele, să deservească zona medi­cală şi alimentară pentru apro­vizionare

Autor: Florentina Niţu

29.03.2020, 12:01 349

Raul Ciurtin: Trebuie simplificată procedura de intervenţie a statului pentru angajaţii care intră în şomaj tehnic sau care lucrează la o firmă cu afaceri în scădere şi care are probleme de cash-flow.

Antreprenorul Raul Ciurtin, unul dintre cei mai cunoscuţi antre­prenori din industria alimentară, omul care a dus producătorul de lactate Albalact la afaceri de peste 100 mil. euro şi l-a vândut gigantului francez Lactalis, şi a creat ulterior Prefera Foods spune că statul trebuie să ia măsuri urgente şi nebirocratice pentru a ajuta economia.

„Trebuie simplificată procedura pentru angajaţii care intră în şomaj tehnic sau care lucrează la o firmă cu afaceri în scădere şi care are probleme de cash-flow. Plata şomajului tehnic trebuie făcută de către stat printr-o simplă notificare“, a declarat Raul Ciurtin, proprietarul Prefera Foods, cu afaceri de peste 10 mil. euro anual, în cadrul emisiunii audio ZF Live 15 minute cu un antreprenor.

El spune că oamenii s-au re­pezit să facă stocuri de mân­care şi medicamente, dar acum statul trebuie să le ofe­re garanţia că au siguranţa unui venit şi pe viitor. De alt­fel, birocraţia trebuie elimi­na­tă şi autori­tă­ţile tre­buie să ia măsuri ra­pid pentru a pune economia pe picioare. „Statul trebuie să compenseze rapid, în mod sim­plu, salariul orică­rui an­gajat din companiile care s-au închis sau care şi-au di­mi­nuat activitatea.“

Următoarea măsură importantă este asigurarea coridoarelor de trans­port strategic de echipamente medicale şi produse alimentare. În prezent, pro­du­cătorii şi furni­zo­rii au o problemă cu aprovi­zio­na­rea cu materii prime, menţio­nează Raul Ciurtin.

„Pentru materia pri­mă lucrăm mixt, cu pro­du­că­tori interni şi externi. Pe partea ali­men­tară, Ro­mânia are potenţial să susţină, dar la ambalaje – cutii de tablă şi bor­ca­ne – depindem de importuri. (…) Restric­ţiile impuse transportului de mar­fă sunt o problemă reală. Ar trebui de­blocate cori­doarele, să deservească zo­na medi­cală şi alimentară pentru apro­vizionare“, a mai spus Raul Ciurtin.

El afirmă că a sesizat câteva sincope pe lanţul integrat din retail, mai exact, portofoliul de produse a fost restrâns. Totuşi, în această perioadă relaţia dintre producătorii români şi reprezentanţii marilor lanţuri de supermarketuri şi hipermarketuri s-a întărit. „Acum e momentul ca producătorii români să meargă cu marfa pe rafturile comercianţilor, să asigurăm hrană pentru cei de acasă. Trebuie să ne înţelegem dincolo de cifre.“

Antreprenorul spune că şi ten­dinţa de consum a românilor ar putea suferi mo­dificări în această perioadă, el estimând că online-ul ar putea avea o evoluţie semnificativă în această perioadă. Grupul Prefera Foods a dez­voltat o linie de produse fără carne, de­dicată zonei online. „Zilele acestea vrem să începem vâzările pe online.“

Anul trecut, compania a pariat pe segmentul ready meals şi a pus pe piaţă brandul „de Azi“, sub care comer­cia­li­zează supe creme de legume, smoothie-uri şi sucuri fresh. „Am avut o evoluţie foarte bună. Avem creşteri de volum pentru tot portofoliu.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO