ZF 24

Antreprenorul Planorama: Un debitor cere insolventa companiei utilizand "manevre oculte"

30.05.2007, 11:18 30

Firma Peri Romania, debitor al antreprenorului general al complexului rezidential Planorama, Yapitek, a initiat procedura de insolventa a constructorului, fara sa fie insa declarat falimentul, apeland la recuperatorul de creante Urban si Asociatii, care utilizeaza "manevre oculte", potrivit Yapitek.

"In ultimele zile, in media din Romania au fost vehiculate informatii eronate privind asa zisa stare de faliment a antreprenorului general SC Yapitek SRL al unui important proiect imobiliar din Bucuresti. Profitand de lacunele legislatiei romane in domeniu si utilizand serviciile unui asa zis "recuperator de creante" (Urban si Asociatii SRL), firma Peri Romania SRL a declansat procedura de insolventa contra Yapitek", se arata intr-un comunicat al constructorului.

Firma sustine ca debitul de 462.206 lei catre Peri Romania "nu este cert si nu are nicio sustinere legala".

"Acest debit consta in pretentii suplimentare ale Peri Romania intr-un contract derulat cu Yapitek, pretentii care constau in penalitati de intarziere, dobanda neinclusa in contract, chirie suplimentara pentru ?cofrajele nereturnate? proprietarului Peri Romania", se mentioneaza in comunicat.

Conform antreprenorului, procedura de insolventa a fost declantata "utilizand serviciile, relatiile si capacitatea de a realiza manevre oculte" ale Urban si Asociatii.

Compania de avocatura a anuntat recent ca Yapitek a inceput procedura de faliment, primul raport fiind depus vineri la Tribunalul Bucuresti. Potrivit raportului lichidatorului judiciar, firma Cris Consult, Yapitek are datorii de 7,5 milioane de euro si contracte incheiate in valoare de 47,6 milioane euro.

In replica, antreprenorul sustine ca are datorii de 7,5 milioane de lei, nu de euro.

"Datoriile de 7,538 milioane lei sunt datorii comerciale pentru servicii de subantrepriza sau furnizari de materii prime in termenul de scadenta conform contractelor in proportie de 100%", se arata in comunicat.

Constructorul acuza "un razboi mediatic" impotriva sa si sustine ca Urban si Asociatii transmite bancilor partenere Yapitek date privind procesul in curs de derulare, distorsioneaza informatiile reale anuntand falimentul proiectului imobiliar si falsifica valoarea datoriilor.

"In lipsa unei legislatii adecvate in domeniul cesionarii creantelor, unii "recuperatori de creante" ce actioneaza in Romania, utilizand metode la limita legii si in absenta oricarei etici profesionale si norme de conduita, genereaza stari conflictuale din care pierde toata lumea, cu exceptia lor", conform sursei citate.

Compania mentioneaza ca avea, la finele primului trimestru, o cifra de afaceri de 10,25 milioane lei, venituri de 12,75 milioane lei, disponibilitati banesti de 2,93 milioane lei, creante de incasat de 5,76 milioane lei si un profit net de 2,63 milioane lei.

Firma precizeaza ca are in derulare contracte de constructii in valoare de 80 de milioane de euro pe piata romaneasca.

Conform Urban&Asociatii, la cererea Yapitek, lichidatorul a solicitat acceptul creditorilor societatii ca administratorii acesteia sa primeasca din nou dreptul de administare. Cererea va fi discutata in Camera de Consiliu a Tribunalului Bucuresti.

"Tribunalul Bucuresti a dat termen pentru continuarea procedurii de faliment la data de 20.09.2007, timp in care se va evalua activitatea societatii falite, in vederea finalizarii, sub regim de supraveghere, a constructiilor la complexul rezidential Planorama, mai ales in conditiile in care sumele pe care le are de incasat Yapitek depasesc valoarea datoriilor catre creditori. Conditia de incasare a banilor este, insa, in mod evident, finalizarea lucrarilor", se spune intr-un anunt al casei de avocatura.

Printre creditorii Yapitek se numara Bancpost, Euroweb Romania, Prodac, Novexim International, Peri si Prodac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO