ZF 24

Angajaţii îşi rezolvă problemele personale la job pentru că stau mult peste program

Angajaţii îşi rezolvă problemele personale la job...

Autor: Corina Mirea

02.06.2014, 20:45 653

Noţiunile de lucru de la distanţă, de acasă sau flexibilitatea programului sunt, în prezent, excepţii în companiile care activează pe piaţă locală, motiv pentru care angajaţii fac diferenţa tot mai greu între serviciu şi viaţa personală. Cu toate că în alte ţări europene programul flexibil este deja bine integrat în pachetele de beneficii, aproape 70% dintre salariaţii europeni spun că lucrează adesea în afara orelor de program. Puţin peste 60% însă susţin că atunci când sunt la birou tind să îşi rezolve şi problemele personale, arată un studiu realizat de compania emitentă de tichete Edenred şi firma de cercetare de piaţă Ipsos.

“Part-time, flexitime, job-sharing sau lucrul la distanţă sunt în prezent excepţii rarisime în România,  mai degrabă decât opţiuni standard. Cu siguranţă în anii următori vom asista la o dezvoltare accelerată a acestor practici de management al resurselor umane. Pe măsură ce angajaţii tineri, din generaţia Y, se vor integra pe piaţa muncii, tiparele lor de îmbinare a muncii cu timpul liber îşi vor aduce puternic amprenta şi în rândul companiilor româneşti", spune Iulian Alexe, director de marketing & business development al Edenred România, companie cu afaceir de 13 mil. euro în 2012.

În mare parte, linia tot mai fină dintre viaţa personală şi cea profesională este generată de prezenţa noilor tehnologii în viaţa oamenilor. Astfel, în prezent, atât timp cât un angajat deţine un smartphone, îşi poate accesa mailul de serviciu de oriunde, chiar şi în vacanţă.

Potrivit rezultatelor studiului, realizat pe un eşantion de 8.800 de angajaţi din ţări precum Germania, Belgia, Spania, Italia, Franţa sau Suedia, top şi middle managerii tind găsesc cel mai greu echilibru dintre sarcinile de serviciu şi viaţa privată, 90%, respectiv 84% dintre ei spunând că rezolvă probleme care ţin de locul de muncă şi în timpul liber.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO