ZF 24

Andrei Rădulescu, senior economist BT: În 2016 a accelerat convergenţa intra-europeană, dar şi faţă de SUA

Andrei Rădulescu, senior economist BT: În 2016 a...

Autor: Roxana Rosu

29.12.2016, 11:24 106

Intensificarea convergenţei economice intra-europene este dependentă de accelerarea reformelor structurale, atât în grupul core, dar mai ales în grupul periferic al regiunii, iar în acest context, anul electoral 2017 poate fi decisiv atât în materie de convergenţă economică europeană, dar şi pentru viitorul Zonei Euro şi Uniunii Europene, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

” Zona Euro culege roadele Guvernanţei post-criză, dar şi ale unui îndelungat proces de ajustare macro-financiară, care este încă prezent în memoria companiilor şi populaţiei. Aceste aspecte sunt confirmate şi de rezultatele estimărilor privind contribuţia factorilor de producţie la dinamica PIB potenţial (o distribuţie relativ echilibrată recent, după cum se poate observa în ultimul grafic din dreapta)”.

În opinia economistului BT, 2016 a fost anul consolidării procesului de relansare economică europeană, în cadrul ciclului economic post-criză (demarat în a doua jumătate a anului 2013). Economia regiunii a prezentat un grad ridicat de rezistenţă la şocurile populiste (votul pro-Brexit, respingerea reformelor în Italia) şi teroriste, dar şi la provocările din sectorul bacnar, evoluţie influenţată de mix-ul de politici economice.

Pe de o parte, Banca Centrală Europeană a intensificat măsurile de relaxare monetară neconvenţională, ceea ce a contribuit la scăderea costurilor de finanţare spre noi minime istorice, cu impact pozitiv pentru investiţiile companiilor şi pentru consumul populaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO