ZF 24

Andrei Rădulescu, BT: Pe termen mediu vom vedea deteriorarea contului curent şi ajustarea datoriei externe totale

Andrei Rădulescu, BT: Pe termen mediu vom vedea...

Autor: Roxana Rosu

16.03.2017, 16:18 211

Ponderea deficitului de cont curent în PIB s-ar putea majora de la 2,4% în 2016 la 3% în 2017, 3,4% în 2018 şi 3,6% în 2019, pe fondul consolidării momentului favorabil din sfera cererii interne, potrivit estimărilor Băncii Transilvania.

”Conform scenariului macroeconomic central BT pe termen mediu se vor intensifica tendinţele din perioada recentă: deteriorarea contului curent şi ajustarea datoriei externe totale. În acest scenariu ponderea datoriei externe totale în PIB ar putea să scadă până la 46% în 2019, cel mai redus nivel din 2006”, a comentat Andrei Rădulescu, senior economist la BT.

Analiza vine în urma statisticilor BNR, care indică ameliorarea contului curent, consolidarea investiţiilor străine directe şi continuarea tendinţei de scădere a datoriei externe totale. Astfel, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un excedent de 416 milioane EUR în ianuarie, cel mai ridicat nivel din primăvara anului 2015, în intensificare cu 97% an/an.

Totodată, statisticile BNR indică consolidarea investiţiilor străine directe în prima lună a anului, ceea ce reflectă rezistenţa la incertitudinile din sfera publică. Astfel, conform datelor publicate de banca centrală în ianuarie investiţiile străine directe s-au situat la 260 milioane euro, în atenuare cu 1,1% an/an, din care 53 milioane euro au reprezentat credite intragrup.

”În ultimii ani am asistat la o tendinţă ascendentă a investiţiilor străine directe, evoluţie determinată de ameliorarea stabilităţii macro-financiare, dar şi de creşterea rolului României în regiune.”, a mai spus Andrei Rădulescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO