ZF 24

ANCOM propune noi condiţii tehnice pentru localizarea mai precisă a apelurilor către 112

ANCOM propune noi condiţii tehnice pentru localizarea...

Autor: Departamentul Economic

12.08.2016, 13:10 186

Prevederea este inclusă într-un proiect de decizie lansat în consultare publică.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) urmăreşte creşterea calităţii informaţiilor de localizare transmise către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU). După adoptarea proiectului, administratorul SNUAU va putea stabili mai exact poziţionarea celor care solicită ajutorul apelând numărul de urgenţă 112, cu impact pozitiv asupra timpilor de intervenţie.

Potrivit proiectului de decizie, până la data de 1 iunie 2017, furnizorii de reţele publice de telefonie mobilă au obligaţia de a lua toate măsurile necesare aplicării acestei decizii.

Totodată, pentru a îmbunătăţi capacitatea SNUAU de a determina informaţia de localizare în cazul apelurilor de urgenţă în curs de soluţionare, furnizorii de reţele publice de telefonie mobilă vor pune la dispoziţie orice alte informaţii pe care le deţin sau pe care le pot obţine prin utilizarea sistemelor şi echipamentelor din reţea pentru determinarea cât mai exactă a localizării apelantului.

În prezent, dispeceratele de urgenţă realizează localizarea apelurilor pe baza metodei “cell-ID”, folosită pe scară largă la nivel european, care este însă insuficientă pentru o localizare de calitate a apelantului.

Prin această metodă sunt generate zone de căutare cu raze mari (în cazul unor spaţii puţin populate, când celula acoperă suprafeţe mai mari) sau cu raze de căutare mai mici, dar insuficient de precise (în cazul unor spaţii dens populate), acurateţea localizării fiind influenţată de obstacolele existente pe calea de propagare radio, precum şi de alţi factori fizici care determină distanţa până la care este posibilă stabilirea legăturii radio între terminalul mobil şi antenă.

Date fiind evoluţiile tehnologice recente la nivelul reţelelor şi terminalelor de telefonie mobilă, proiectul ANCOM completează metoda de localizare “cell-ID” cu metode de localizare mai precise, în cazurile în care tehnologia o permite, prin care dispeceratele de urgenţă să poată beneficia de poziţionări cât mai aproape de realitate ale celor care solicită ajutorul prin intermediul apelurilor de urgenţă la 112. Astfel de soluţii de localizare avansate includ, de exemplu, funcţionalitatea Advanced Mobile Location (AML), disponibilă deja pe unele terminale, care permite localizarea apelantului cu o acurateţe sporită, pe baza informaţiilor generate de sistemele globale de navigaţie prin satelit (GNSS), de punctele de acces de tip WiFi şi/sau de metoda “cell-ID”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO