ZF 24

Analiştii anticipează revenirea puternică a acţiunilor europene în următoarele săptămâni

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

30.07.2013, 20:00 960

Acţiunile companiilor europene ar putea creşte cu 10% în următoarele săptămâni dacă economia zonei euro continuă să dea semne că îşi revine din criza datoriilor şi după cea mai lungă recesiune de după Al Doilea Război Mondial, consideră analiştii.

Datele economice pozitive şi atitudinea optimistă şi suportivă a Băncii Centrale Europene vor impulsiona creşterea acţiunilor europene, cei mai slabi performeri de anul acesta, spune Laura Fitzsimmons, vicepreşedintele diviziei de contracte futures a băncii americane JPMorgan Investment Bank, citată de CNBC.

„Sunt la un loc toate ingredientele pentru o revenire decentă a acţiunilor companiilor din zona euro. Cu îmbunătăţirea perspectivei regiunii şi o Bancă Centrală Europeană cu o politică foarte acomodativă (dispusă să reducă dobânzile), cred că ne putem aştepta la creşteri de până la 10% ale indicilor bursieri în următoarele săptămâni“, a menţionat ea.

Pieţele de acţiuni din zona euro au scăzut în ultimii ani în tandem cu acu­tizarea crizei. Anul acesta indicele FTSE Eurofirst 300, al acţiunilor princi­palelor companii europene, a avansat cu doar 6,5%, evoluţie ce contrastează puternic cu creşterile de 30% şi 18% ale indicilor Nikkei, al bursei de la Tokio, şi S&P 500, din SUA.
Cele mai recente date sunt încurajatoare. Săptămâna trecută companiile din sectorul privat au raportat primele creşteri ale producţiei din ultimele 18 luni.

„Prima jumătate a anului a fost despre Japonia şi într-o oarecare măsură despre SUA. Acum noi ne concentrăm pe Europa. Vedem îmbunătăţirea proiecţiilor privind economia zonei euro“, a mai spus Fitzsimmons.

Numărul de investitori care cred că o ţară se va retrage curând din uniunea monetară s-a redus cu două treimi de când şeful BCE a promis că va face tot ce-i stă în putinţă să salveze euro, notează agenţia Thomson Reuters.

La această concluzie a ajuns un sondaj de opinie realizat de firma germană de cercetare Sentix la care au participat 888 de investitori. Acum 23% dintre ei consideră că cel puţin un stat va ieşi din zona euro până anul viitor, faţă de 73% în iulie anul trecut.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO