ZF 24

Analist economic: Este riscant să majorezi salariile şi apoi să aştepţi să crească producţia

Analist economic: Este riscant să majorezi salariile şi...

Autor: Mona Scarisoreanu

08.06.2017, 15:26 704

Este riscant să majorezi salariile şi apoi să aştepţi să crească producţia, este de părere analistul economic Aurelian Dochia, care a explicat, pentru MEDIAFAX, care a fost motorul creşterii economiei şi anume stimularea consumului prin creşterea veniturilor.

“Cred că este o cifră mare, care trebuie să fie interpretată corect. Este o cifră trimestrială, variaţiile de la trimestru la trimestru poate să fie foarte mari şi ar fi o greşeală să extrapolăm pe tot anul cifra aceasta de 5,7% pentru primul trimestru. Este clar că a fost un factor special care a stimulat economia şi că acesta este creşterea veniturilor, care au început anul trecut şi au continuat în primul trimestru al lui 2017. Acest lucru îşi spune cuvântul în creşterea consumului şi în stimularea producţiei bunurilor de consum, de primă necesitate, care sunt furnizate de piaţa internă. Însă mai mult au fost stimulate importurile fiindcă producţia internă nu poate reacţiona imediat la o creştere a veniturilor. Veniturile poţi să le creşti printr-o decizie administrativă, aşa cum s-a întâmplat la noi, iar impactul se vede într-o lună, dar producţia trebuie să aibă timp să reacţioneze la această creştere şi atunci importurile compensează această cerere sporită. Pe de altă parte importurile reflectă şi fondurile europene pe care le-am atras. Trebuie să fim conştienţi că absorbţia fondurilor UE înseamnă creşterea importurilor”, a declarat, pentru MEDIAFAX, analistul economic Aurelian Dochia.

Acesta consideră că este o creştere riscantă fiindcă este periculos să majorezi mai întâi salariile şi apoi să aştepţi să crească producţia internă.

“Cred că este bine că avem creştere de venituri, dar este periculos să ne lăsăm ameţiţi de creşterile acestea şi să considerăm că sunt garantate şi vor merge la nesfârşit. Este o mişcare riscantă să creşti întâi salariile şi apoi să aştepţi să crească producţia. Oricând tendinţa se poate inversa şi te poţi trezi că nu ai de unde să plăteşti aceste salarii. În 2008 au crescut salariile într-o veselie, inclusiv 50% la Educaţie, cum a decis Parlamentul, apoi s-au trezit că nu au de unde să plătească. Miliarde de euro care sunt castigate în Justiţie de către profesori şi care afectează bugetul de stat de ani de zile. Au fost eşalonate la plată şi grevează şi azi bugetul”, spune Dochia.

Iar, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) spune că stimularea consumului a determinat creşterea importurilor, dezechilibrând balanţa comercială şi că, în prezent, consumăm ceea ce produc alţii.

“Conform ultimelor date ale INS, motorul creşterii economice a fost consumul alături de industrie. De fapt, este vorba despre industria auto şi component auto. Nu facem avioane sau rachete şi le exportăm. Facem cablaje, tricotaje, volane, airbaguri. E clar că acum consumăm ceea ce produc alţii. Dacă ai făcut totul ca să nu mai produci nimic, acesta este rezultatul. În momentul în care ai considerat că importurile sunt mai profitabile decât producţia internă, acesta este rezultatul. Inclusiv la produsele agro-alimentare. Este rezultatul unei politici”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Cristian Pârvan.

Acesta spune că ar trebui să existe politici de susţinere a produselor inovative, care să stimuleze exporturile: “Ceea ce este grav este că nici bruma de produse inovative româneşti nu-şi găseşte locul pe piaţa internă, toată lumea preferând importurile. De aceea trebuie să avem o politică fermă şi să introducem pe piaţă produse inovative pentru a exporta. De asemenea, trebuie să facem un lanţ de valori, astfel încât românii să devină subfurnizori de subansamble a unor produse mai complexe”.

Conform raportului Eurostat, publicat joi, România a înregistrat cea mai mare creştere a Produsului Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2017, comparativ cu trimestrul anterior şi cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primele trei luni din 2017 faţă de aceeaşi perioadă din 2016, România a înregistrat a creştere a PIB-ului de 5,6%, fiind urmată de Slovenia (5%), Letonia şi Estonia (4%).

Comparativ cu trimestrul anterior, în primul trimestru de anul acesta, România a avut cea mai mare creştere economică dintre statele membre ale Uniunii Europene, de 1,7%, fiind urmată de Letonia (1,6%), Slovenia (1,5%) şi Lituania (1,4%), în timp ce Marea Britanie (0,2%) a raportat cea mai mică creştere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO