ZF 24

Americanii au început atacul pe piaţa bancară românească: First Bank s-a lansat oficial

Americanii au început atacul pe piaţa bancară...
27.11.2018, 18:32 27059

First Bank, fostă Piraeus Bank România, achiziţionată de fondul de investiţii american J.C. Flowers, a început asaltul pe piaţa bancară românească, în încercarea de a-şi face loc pe o piaţă aglomerată şi a intra, ca prim pas, în top 10.

Până la sfârşitul anului, toate cele 40 de sucursale din Bucureşti, precum şi unitatea bancară din Alba Iulia vor purta noua identitate de brand a băncii. La începutul anului viitor, procesul de rebranding se va extinde şi la nivelul sucursalelor aflate în ţară, se arată într-un comunicat de presă al băncii. 

Nicolae Dănilă, preşedintele consiliului de administraţie al First Bank, a spus că: astăzi începem un nou proiect, prin care încercăm să construim împreună o instituţie financiară românească responsabilă pe termen lung.

Nicolae Dănilă şi-a început cariera bancară acum 44 de ani la Bucureşti, unde americanii au deschis prima bancă din fostul bloc comunist. El a lucrat pentru americani peste două decenii, banca înregistrând mai multe tranzacţii de fuziuni şi achiziţii, ajungând astăzi la entitatea J.P Morgan Chase, cel mai mare grup bancar american.

La finalul anilor 90, după ce a plecat de la americani, Dănilă a devenit consilier al Guvernatorului BNR, administrator special al Bancorex, după intrarea acesteia în faliment, iar ulterior a devenit CEO al BCR, cea mai mare bancă din România, care a preluat activele bune de la Bancorex.

El a fost CEO al BCR în momentul privatizării cu grupul austriac Erste, care a plătit 3,75 miliarde de euro pentru 60% din acţiuni. După plecarea de la BCR, Dănilă a fost viceguvernator al BNR timp de cinci ani.

Anul trecut a fost recrutat de J.C. Flowers pentru a face parte din conducerea Piraeus Bank, redenumită acum First Bank.

Fondul de investiţii american l-a adus la conducere executivă pe Dominic Bruynseels, cel care a condus timp de patru ani BCR, după plecarea lui Dănilă.

Bruynseels, care este căsătorit cu o româncă, a declarat la lansarea oficială că First Bank are proiecte importante pentru România, că vrea să vină cu servicii noi prin care să dinamizeze piaţa bancară românească.

Vrem să facem România mai bună, a menţionat el.

Piaţa bancară românească este formată din 36 de bănci, dintre care primele 10 controlează peste 80% din piaţă.

J.C Flowers vrea să mai achiziţioneze şi alte bănci, în acest moment fiind în procesul deschis de NBG pentru vânzarea Băncii Româneşti.

Fondul J.C. Flowers este controlat de miliardarul american J. Christopher Flowers şi are active care depăşesc cinci miliarde de dolari.

Achiziţia Piraeus Bank România este prima realizată în Europa Centrală şi de Est.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO