ZF 24

Americanii au banii şi tehnologia necesare modernizării sectorului energetic rusesc, cu veniturile căruia este menţinut stabil sistemul politic făurit de Vladimir Putin

Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, a semnat acorduri de parteneriat cu ExxonMobil, ENI şi Statoil pentru explorarea rezervelor ruseşti de petrol din Arctica. Foto Shutterstock

Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, a semnat acorduri de parteneriat cu ExxonMobil, ENI şi Statoil pentru explorarea rezervelor ruseşti de petrol din Arctica. Foto Shutterstock

Autor: Ioana Tudor

09.03.2014, 21:01 1885

Într-un război rece al energiei între Statele Unite şi Rusia, aceasta din urmă ar avea mai multe de pierdut pe termen lung deoarece pe de o parte SUA ar putea profita de boomul gazelor de şist pentru a cuceri o parte din piaţa europeană a gazelor, la alimentarea căreia combustibilul rusesc are un rol important, însă nu dominant, iar pe de alta Rusia va avea nevoie de banii şi tehnologia americană pentru a înlocui actualele exploatări convenţionale de gaze şi petrol, aproape epuizate.

Timp de decenii Rusia a extras mai mult de 90% din gazele naturale din regiunea Yamal, dar aceste exploatări sunt aproape epuizate, iar companiile ruseşti trebuie să se mute mai la nord, în regiuni greu de exploatat cu tehnologia lor învechită. De aceea Rusia are nevoie de banii şi mai ales de tehnologia marilor companii occidentale. În acest sens Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, a semnat acorduri de parteneriat cu ExxonMobil, cel mai mare producător de petrol al SUA, cu compania italiană de gaze naturale şi petrol ENI şi cu compania petrolieră norvegiană Statoil, pentru explorarea rezervelor ruseşti de petrol din Arctica. Compania petrolieră franceză Total deţine o cincime din proiectul Yamal LNG, o unitate de producţie a gazelor naturale lichefiate din nordul Rusiei, potrivit Financial Times.
 

„500 de miliarde de dolari – o cifră înfricoşătoare“

În aceste afaceri o atenţie specială trebuie acordată ExxonMobil. Acesta s-a aliat cu Rosneft pentru a exploata câmpul petrolifer Bajenov din vestul Siberiei într-un parteneriat cu un enorm volum potenţial de tranzacţii. Compania americană are în plan investiţii de 3 miliarde dolari doar în prospecţiuni în Arctica. Pentru lansarea producţiei va fi nevoie de alte zeci de miliarde de dolari. Investiţiile directe totale în acest proiect ar putea ajunge la „500 de miliarde de dolari – o cifră înfricoşătoare“, după cum spune chiar preşedintele Rusiei Vladimir Putin, premier pe vremea acordului. De asemenea, ExxonMobil intenţionează să construiască un terminat de GPL de 15 miliarde dolari în regiunea Bajenov. Exxon investeşte în Rusia de mai bine de 20 de ani şi este compania americană cu cele mai multe operaţiuni în această ţară. Exxon deţine 30% din acţiunile proiectului Sahalin 1 din estul îndepărtat al Rusiei, care a produs 145.000 barili de ţiţei pe zi în 2012.

O altă mare companie americană, ConocoPhillips, ajunsese la începutul anilor 2000 să deţină 20% din Lukoil, unul dintre cei mai importanţi jucători ruşi de pe piaţa hidrocarburilor. În 2011, ConocoPhillips a vândut tot ce mai avea din Lukoil.

Cât despre britanici, BP va continua investiţiile în Rusia, a asigurat Bob Dudley, CEO-ul companiei în contextul în care oficialii americani au cerut izolarea economică a Rusiei şi reducerea cooperării cu aceasta ca urmare a intervenţiei Moscovei în Crimeea, potrivit Reuters.
 

Europa vrea gaze naturale din SUA

Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia au cerut Congresului american să elimine barierele birocratice pentru a face posibil exportul de gaze de şist produs de SUA către Europa Centrală, a anunţat ministerul ceh de externe. Cele patru ţări vor să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze pentru a diminua dependenţa de importurile de gaze ruseşti.

Potrivit unor analişti, SUA nu vor exporta gaze naturale pe piaţa europeană mai devreme de 2016. În prezent, SUA nu au infrastructura necesară pentru a transporat gaze către Europa. Companiile americane au depus 21 de cereri pentru a li se permite construirea unor terminale în porturile din SUA pentru a putea exporta GPL pe cale maritimă. Autorităţile au aprobat deja şase cereri, potrivit The New York Times.

Intrarea americanilor pe piaţa europeană ar veni în contextul în care în Rusia a pierdut în favoarea Norvegiei în 2012 statutul de principală sursă de gaze naturale a Europei.

Criza din Ucraina a impulsionat şi mai mult iniţiativa Departamentului de Stat american de a folosi boomul gazelor americane pentru a reduce influenţa Rusiei asupra Europei. Deşi Rusia este încă cel mai mare exportator de gaze naturale la nivel mondial, Statele Unite au devansat-o la producţia de gaze naturale, în mare parte datorită dezvoltării tehnologiilor de fracturare hidraulică. Agenţia Internaţională de Energie estimează că SUA vor deveni exportator net de gaze naturale până în 2020.


 

Investitori americani în Rusia

În ultimele două decenii, rolul investitorilor străini în economia Rusiei a crescut considerabil. După recesiunea de aproape un deceniu din anii 1990, creşterea economică puternică înregistrată de Rusia şi veniturile în creştere au atras investitori străini în multe sectoare ale economiei.

Investitorii străini nu s-au orientat doar spre sectorul energetic rusesc. Pe piaţa auto sunt prezente companiile auto Volkswagen, General Motors şi Renault, în timp ce alte companii străine mai mici activează în sectoare precum producţia şi serviciile de business.

Investiţiile străine sunt vitale pe termen lung pentru economia Rusiei, spune Richard Connolly, profesor de economie politică la Universitatea Birmingham într-un articol publicat de The Christian Science Monitor. Investitorii străini aduc în Rusia tehnologia şi know-how-ul pe care aceasta nu le poate asigura şi care sunt foarte importante în exploatarea resurselor de petrol şi gaze din Arctica şi din estul Siberiei, ţinând cont că exploatările vechi de petrol din vestul Siberiei şi din bazinul inferior al râului Volga se epuizează, notează Connolly. Fără prezenţa unor companii ca ExxonMobil, BP şi Statoil în sectorul energetic rusesc, veniturile din energie ale Rusiei, care menţin stabil sistemul politic făurit de Putin, ar fi în pericol în viitor, concluzionează Connolly.
 

Potenţialul  energetic al SUA şi al Rusiei

În 2000, gazele de şist acopereau doar 1% din necesarul de gaze naturale al SUA, în timp ce acum ele asigură peste un sfert din necesarul de gaze, potrivit Forbes. Administraţia americană de Informaţii privind Energia (EIA) estimează că până în 2035, 46% din producţia de gaze naturale a SUA va fi asigurată de gazele de şist. SUA şi Canada asigură 25% din producţia de gaze naturale la nivel global şi 14% din cea de petrol datorită inovaţiilor realizate în domeniul gazelor de şist şi în cel al petrolului de şist.

Statele Unite sunt cel mai mare producător de gaze naturale din lume în timp ce Rusia este cel mai mare producător de petrol la nivel mondial, iar rezervele de petrol de şist ale Rusiei sunt promiţătoare. Potrivit EIA, Rusia are cele mai mari depozite recuperabile de petrol de şist din lume, de 75 miliarde de barili.

„Geologia este formidabilă, însă există încă obstacole,“ inclusiv în ceea ce priveşte taxele, reglementările şi echipamentele, a spus John Webb, reprezentant al firmei de consultanţă IHS, citat de CNBC. „Tot mai multe companii americane vin în Rusia pentru a produce echipamente de foraj“, a afirmat Eric Liron, prim vice-preşedinte la Rosneft.

SUA sunt lider în sectorul forajului de petrol de şist, iar motorul iniţial al acestei industrii au fost companiile mici independente. Rusia nu are un număr mare de astfel de companii, iar rezervele sale impresionante de petrol de şist sunt o oportunitate pentru companiile americane.

Totodată, în ultimii 20 de ani, aproximativ jumătate din producţia de energie nucleară a SUA şi 10% din electricitate au fost generate prin utilizarea de uraniu îmbogăţit provenit din Rusia.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO