ZF 24

Air Jordan continuă, la 50 de ani, să fie printre personalităţile sportive cu cele mai mari venituri

Air Jordan continuă, la 50 de ani, să fie printre...

Autor: Andrei Mazurchievici

18.02.2013, 19:21 329

Fostul baschetbalist american Michael Jordan, care a împlinit, duminică, 50 de ani, continuă să fie una dintre personalităţile sportive cu cele mai mari venituri, el încasând 80 de milioane de dolari în 2012, în special datorită parteneriatelor cu firme precum Nike, Gatorade sau 2K Sports.

Potrivit revistei Forbes, pe lângă cele trei parteneriate, Jordan mai obţine sume importante de la Hanes (magazine de îmbrăcăminte sport), de la Upper Deck (producător de cartonaşe ilustrate), de la Presbyterian Healthcare (o reţea de spitale), de la şase restaurante, de la un showroom auto din Carolina de Nord şi de la o echipă de sporturi cu motor, deţinând totodată 80 la sută din acţiunile formaţiei Charlotte Bobcats, din NBA.

Deşi s-a retras din activitate de zece ani, Jordan se află pe locul doi în clasamentul celor mai bine plătiţi sportivi din lume, după pugilistul american Floyd Mayweather, care a obţinut 85 de milioane de dolari.

Marca Jordan, divizie a producătorului de echipament sportiv Nike, este "răspunzătoare" pentru majoritatea veniturilor lui Jordan. Parteneriatul dintre Nike şi Jordan este în vigoare de când Michael a fost ales de Chicago Bulls de la Universitatea din Carolina de Nord, în "draft-ul" din 1984. Contractul iniţial, semnat pe durata a patru ani, avea o valoare de 500.000 de dolari/an plus bonusuri. Deşi actuala înţelegere este secretă, unele surse apropiate celor două părţi susţin că aceasta ar fi în jurul a 60 de milioane de dolari anual.

Deşi au trecut aproape 30 de ani de la semnarea primului parteneriat, Nike, prin intermediul produselor Jordan, deţine o cotă de piaţă 58 la sută în SUA. Pe locul doi în acest clasament se află Nike (34 la sută), adidas (5,5 la sută), Reebok (1,6 la sută), şi Under Armour (0,6 la sută).

În ciuda faptului că Nike a semnat de curând contracte pentru marca Jordan cu baschetbaliştii Carmelo Anthony, Blake Griffin şi Chris Paul, precum şi cu Derek Jeter (baseball) şi cu Denny Hamlin (Nascar), tot produsele din seria Air Jordan sunt cel mai bine vândute.

"Brand-ul Jordan se descurcă foarte bine", a declarat analistul financiar Christopher Svezia. Acesta estimează că marca a crescut cu 25-30 la sută în 2012, generând în prezent venituri de 1,75 de miliarde de dolari la nivel mondial, din produse vestimentare şi încălţăminte. În SUA, marca Jordan a generat venituri de 1,25 de miliarde de dolari, potrivit SportsOneSource.

LeBron James (Miami Heat) este jucătorul de baschet în activitate care "vinde" cel mai bine, însă acesta reuşeşte să vândă o pereche de încălţăminte la şase Jordan.

În acest weekend, Nike a scos pe piaţă modelul Air Jordan XX8, cel de-al 28-lea model din franciza Jordan. Preţul de vânzare este de 250 de dolari. Deşi continuă să scoată produse noi sub marca Air Jordan, Nike vinde şi versiuni retro ale francizei, cu preţuri cuprinse între 130 şi 150 de dolari.

Notorietatea lui Michael Jordan se vede şi pe reţelele de socializare, pe pagina de Facebook fostul baschetbalist având 22 de milioane de fani, ceea ce îl clasează pe locul patru, după fotbaliştii Cristiano Ronaldo, Lionel Messi şi David Beckham.

Averea netă estimată a lui Michael Jordan este de 650 de milioane de dolari, însă aceasta poate creşte datorită celor 80 la sută dintre acţiunile deţinute la Charlotte Bobcats. Valoarea clubului de baschet a crescut cu 14 la sută, până la 315 milioane de dolari. Datoriile clubului se cifrează, însă, la 150 de milioane de dolari.

"MJ" este considerat cel mai bun jucător din istoria baschetului, datorită performanţelor din teren, concretizate prin şase titluri de campion NBA cu echipa Chicago Bulls şi două medalii olimpice de aur, dar şi pentru că a fost "piatra de temelie" a NBA-ului modern.

Cariera lui Jordan a coincis cu debutul recunoaşterii internaţionale a campionatului nord-american de baschet, cu prosperitatea NBA şi apariţia unor sponsori "generoşi" precum Nike, firmă a cărei marcă de încălţăminte Air Jordan este încă profitabilă, deşi numeroşi cumpărători nu l-au văzut evoluând pe fostul jucător.

Zeci de imagini sunt fixate în memoria milioanelor de fani: cele 63 de puncte reuşite de el într-un meci cu Boston din play-off, în 1986, slam-dunk-ul câştigător la All Star Game în 1988, lacrimile după primul titlu NBA, anunţul abrupt al primei sale retrageri, în 1993, după moartea tatălui său, ultimul titlu, în 1998...

Jordan s-a retras pentru prima oară din activitatea competiţională în 1993, după moartea tatălui său. După doi ani a revenit la Chicago Bulls, alături de care a mai câştigat trei titluri NBA (1996-1998), însă a anunţat că renunţă din nou la cariera de jucător profesionist. În 2001, "Air" Jordan a decis să revină pe terenul de baschet, el evoluând timp de două sezoane pentru Washington Wizzards.

Michael Jordan s-a născut în Brooklyn, New York, la 17 februarie 1963, fiind al patrulea din cei cinci copii ai lui Deloris şi James R. Jordan. În septembrie 1989, s-a căsătorit cu Juanita Vanoy, având trei copii, Jeffrey Michael, Marcus James şi Jasmine. Jordan şi Juanita au divorţat în decembrie 2006, iar fosta soţie a primit 168 de milioane de dolari în urma partajului. În decembrie 2011, el s-a logodit cu modelul Yvette Prieto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO