ZF 24

Agricultorii din Curtici reclamă ameninţarea "fracking-ului" în vestul ţării. MOL, titularul licenţei de explorare, insistă că nu este interesată decât de gaze naturale convenţionale

Agricultorii din Curtici reclamă ameninţarea...

Autor: Radu Bostan

08.07.2013, 19:55 25

Combinatul Agroindustrial (CAI) Curtici, o asociaţie de agricultori care exploatează 7.500 de hectare în vestul ţării, susţine că grupul ungar MOL, care deţine licenţa de explorare pentru hidrocarburi într-un perimetru din zonă, este de fapt acolo pentru a căuta gaze naturale neconvenţionale, iar extracţia acestora va avea consecinţe grave pentru agricultură. De cealaltă parte, reprezentanţii MOL spun că nu sunt interesaţi decât de gazele naturale convenţionale şi se declară dispuşi să semneze un angajament legal în acest sens cu autorităţile locale sau societatea civilă.

WikiZF: Profilul companiei MOL

Agricultorii se tem că Panfora Oil & Gas, divizia de explorare şi producţie a grupului MOL, ar urmări producţia de gaze naturale necovenţionale, pentru a căror extracţie se foloseşte o tehnică numită fracturarea hidraulică, care implică injectarea unei cantităţi uriaşe de apă în sol, în combinaţie cu diferite substanţe chimice, pentru a elibera gazele captive în rocile sedimentare. 

"Sunt foarte multe studii, foarte multe date care atestă că se contaminează pământul. De exemplu un studiu al unei academii de ştiinţă de la americani spune că din 140 de fântâni luate în studiu, într-o zonă în care erau 5.000 de foraje, 80% au fost contaminate cu metan şi cu alte substanţe chimice", a declarat Dimitrie Muscă, directorul general al CAI Curtici.

Reprezentanţii asociaţiei mai spun că zona este creditată cu un foarte bun potenţial în ceea ce priveşte gazele naturale din şisturi, invocând în acest sens un raport realizat de firma de consultanţă KPMG, cât şi estimările unor companii implicate în lucrări de foraje în perimetre vecine.

"Înţelegem îngrijorarea Societăţii Agricole Combinatul Agroindustrial Curtici asupra exploatării gazelor de şist şi am analizat cu o deosebită atenţie aspectele învederate în susţinerea solicitării de a fi interzise lucrările de explorare, însă tema gazelor neconvenţionale în perimetrul EX-6 Curtici este una falsă", a precizat însă preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu, la solicitarea ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO