ZF 24

Afacerile companiilor din industrie au crescut în primele nouă luni ale anului cu 1%, în conditiile în care veniturile din sectorul energetic s-au redus cu 26%. Productia industrială a avut un declin de 5,1% în ianuarie-septembrie

Autor: Roxana Rosu

15.11.2023, 09:42 286

Cifra de afaceri a companiilor din industrie, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, a crescut în primele nouă luni ale anului cu 1%, în conditiile în care veniturile din industria prelucrătoare s-au majorat cu 1,8%, dar cele din industria extractivă s-au redus cu 14% fată de perioada similară din 2022, arată datele INS.

În luna septembrie 2023, vânzările s-au majorat cu 12% fată de august 2023, dar sunt cu 2% sub nivelul din septembrie 2022.

Pe marile grupe industriale, în primele 9 luni s-au înregistrat creşteri ale cifrei de afaceri la companiile din industria bunurilor de capital (+10,5%), industria bunurilor de uz curent (+8,2%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,2%).

În schimb, veniturile din industria energetică s-au redus cu 26%, iar cele din industria bunurilor intermediare cu 3,9%.

În luna septembrie, cifra de afaceri din industrie s-a redus cu 2% fată de perioada similară din 2022 ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-13,7%) şi în industria prelucrătoare (-1,5%). Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria energetică (-22,5%) şi industria bunurilor intermediare (-7,3%). Creşteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+5,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+4,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+3,6%).

Cifra de afaceri netă reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri netă nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

Datele publicate miercuri de INS completează statisticile privind productia industrială, care s-a redus în primele nouă luni din 2023 cu 5,1%, pe serie brută, şi cu 5%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Evolutia descendentă a sectorului industrial a fost determinat de scăderea producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,9%) şi a industriei prelucrătoare (-4,6%). Industria extractivă a crescut cu 3,7%.

 

În septembrie 2023, productia a fost cu 5,1% mai mică decât în septembrie 2022, dar a crescut cu 13,4% fată de nivelul din august 2023, pe serie brută. Ajustat în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea lunară din septembrie a fsot de doar 0,4%.

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO