Caută doar în titlu
ZF 24

Afacerea în care sunt implicaţi peste 7,5 milioane de români a explodat în 2019: 8,5 miliarde de lei, adică 1,8 miliarde de euro din salariile angajaţilor au intrat în Pilonul II de pensii, iar de acolo 61% au mers către finanţarea bugetului de stat, iar 22% către investiţii la Bursă

Finanţe personale

♦ Din fiecare 100 de lei pe care un român îi virează către fondurile Pilon II, 61 de lei merg spre titluri de stat, instrumente financiare cu un grad foarte scăzut de risc ♦ Ministerul Finanţelor emite titluri de stat pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice ♦ Prin urmare, viitorii pensionari contribuie la „peticirea“ bugetului statului român ♦ Dar din cei 100 de lei, 22 de lei merg spre investiţii în acţiuni, în cea mai mare parte la bursa de la Bucureşti.

Viitorii pensionari ai României, adică acei salariaţi care contribuie cu 3,75% din venitul brut lunar pentru admi­nistrarea privată a economiilor pentru bătrâneţe, au virat 8,5 miliarde de lei (1,8 mld. euro) în 2019 în con­turile celor mai mari investitori ai bursei româneşti – fondurile de pensii private Pilon II.

Astfel, viramentele către aceste fonduri s-au majorat cu 10% faţă de 2018 pe fondul majorărilor salariale din România dar şi în contextul creşterii numărului de participanţi la sistemul de pensii private, arată datele agregate de ZF din cel mai recent raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Circa 7,5 milioane de români contribuie la fondurile Pilon II.

Doar că pentru anul 2020 contribuţiile către fon­durile de pensii private s-ar putea diminua în contextul în care măsurile extraordinare de carantină impuse de autorităţi au determinat un blocaj eco­nomic care a dus şi la pierderea de locuri de muncă. Prin urmare fondurile ar putea avea la dispoziţie contribuţii mai reduse pentru achiziţionarea de acţiuni.

„Şomajul înseamnă clar o reducere a fluxurilor de bani către Pilonul II de pensii private. Vor intra mai puţini bani noi la fondurile de pensii, dar suficient de mulţi pentru a continua asigurarea de lichiditate pe piaţă, atât la bursă cât şi pe piaţa titlurilor de stat“, spune Adrian Codirlaşu, CFA, preşedinte al Asociatiei CFA România.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.