ZF 24

Acţiunile Philips, acolo unde fondul de pensii Vital are 11 mil. lei, explodează cu 37%

Acţiunile Philips, acolo unde fondul de pensii Vital are...

Autor: Andrei Şerbănescu

29.04.2024, 13:14 600

Grupul olandez Philips a fost de acord să soluţioneze litigiul legat de aparatele sale care tratează problemele de respiraţie nocturnă pentru 1,1 miliarde de dolari, punând capăt unei bătălii juridice de lungă durată şi sporind acţiunile companiei cu până la 37% în cadrul zilei de luni, raportează Financial Times.

Grupul cotat la Amsterdam a declarat că a ajuns la un acord cu reclamanţii din SUA pentru a pune capăt „incertitudinii" generate de o serie recentă de litigii, fără a recunoaşte însă răspunderea în cazul cererilor de despăgubire pentru vătămări corporale şi a unui proces colectiv de monitorizare medicală.

În 2021, Philips a retras de pe piaţă anumite aparate folosite pentru tratarea apneei în somn, după ce s-a constatat că spuma folosită în dispozitive se putea descompune şi putea fi inhalată sau înghiţită, potrivit US Food and Drug Administration.

Compania se confruntă cu o investigaţie în curs de desfăşurare privind dispozitivele în cauză. Problemele au afectat, la nivel mondial, peste 15 milioane de dispozitive pentru tratarea apneei în somn. De atunci, Philips a concediat mii de angajaţi şi a vizat o retragere de pe piaţă de 5,6 milioane de dispozitive.

În ianuarie, compania a fost de acord să oprească vânzarea aparatelor de tratare a apneei în somn în SUA, după ce a ajuns la un acord cu guvernul federal cu privire la o potenţială modalitate de remediere a problemelor apărute la aceste dispozitive.

Perspectiva unei acţiuni în justiţie şi impactul asupra vânzărilor cauzat de dispozitivele defecte au contribuit la o scădere de aproximativ 60% a preţului acţiunilor Philips faţă de maximul atins la începutul anului 2021. Analiştii estimaseră costul unei eventuale înţelegeri între 2 şi 4 miliarde de dolari.

Acţiunile Philips - companie care s-a transformat în ultimul deceniu dintr-un conglomerat de produse electronice de consum într-o afacere în domeniul tehnologiei medicale - au crescut cu până la 37%, la 27,05 euro, la începutul şedinţei de tranzacţionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO