Prima pagina

Actiunile clubului de fotbal Fenerbahce, suspecte de manipulare pe Bursa

11.07.2008, 14:20 26

Actiunile clubului de fotbal Fenrbahce Istanbul s-au prabusit vineri pe Bursa (IMKB) pentru a treia zi consecutiv, dupa ce atinsese in aceeasi saptamana maxime istorice, iscand astfel specultii ca titlurile clubului ar fi manipulate, scrie presa locala.
Actiunile au fost suspendate de la tranzactionare dupa ce pierdusera 14%, coborand la 73,5 lire turcesti. Miercuri, actiunile clubului de fotbal erau cotate la un maxim de 113 lire turcesti, plasand capitalizarea totala la 2,32 de miliarde de dolari, peste marile cluburi europene ca Manchester United (1,8 miliarde dolari) si Real Madrid (1,3 miliarde de dolari). In aceeasi zi actiunile au inceput sa scada brusc, capitalizarea pierzand 370 de milioane de dolari. Autoritatile au demarat o ancheta in vederea unei posibile manipulari insa pana in prezent suspiciunea nu a fost confirmata.
Potrivit zvonurilor care circula pe Bursa, in spatele acestei activitati este un bancher bulgar care conduce operatiunile din Turcia ale unei mari banci de investitii. Potrivit zvonurilor, bancheryul utilizeaza frecvent o metoda de a "umfla" anumite actiuni pentru a-si aprecia portofoliul, incercand astfel sa treaca drept un manager eficient.
Potrivit raportarilor de pe Bursa, 85% din actiunile clubului sunt detinute de investitori straini, iar restul se tranzactioneaza liber, din care 9,94% sunt detinute de Deutsche Bank. Un alt actionar semnificativ al clubului este fondul american de hedging QVT Financial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO