ZF 24

Aceeaşi industrie, salarii diferite: cel mai bine plătiţi angajaţi din industria prelucrătoare câştigă 5.600 de lei net pe lună, triplu faţă de cei care au cele mai mici salarii din acest domeniu

Aceeaşi industrie, salarii diferite: cel mai bine...

Autor: Adelina Mihai

26.07.2019, 13:00 1652

„În petrol şi gaze sau în industria tutunului se acordă destul de multe sporuri şi angajaţii au şi peste 25 de ani vechime, aşa că sumele sunt consistente.“

Salariile angajaţilor din industria prelucrătoare, domeniu care concentrează circa 1,2 milioane de salariaţi reprezentând un sfert din totalul salariaţilor din economie, variază între 1.800 şi 5.600 de lei net, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică pentru luna mai a anului 2019.

Astfel, cele mai mici salarii din industria prelucrătoare – domeniu care are 24 de subdomenii – au fost obţinute de angajaţii din fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (unde salariul mediu a fost de 1.782 de lei net în luna mai), iar cele mai mari au fost obţinute de angajaţii din domeniul „fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului“ (de 5.602 de lei net în mai 2019). Cum se explică diferenţele atât de mari dintre salariile angajaţilor din rafinării prin comparaţie cu salariile celor din industria textilă? „În primul rând, în cazul rafinăriilor vorbim de alte sume de bani, alte invesţii, alte profituri, mult mai mari decât în cazul companiilor din industria textilelor. În al doilea rând, numărul persoanelor calificate sau interesate de a lucra într-un astfel de domeniu este mult mai mic. Când oferta scade, preţul creşte. În al treilea rând, timpul de a învăţa este mai mare, iar condiţiile de muncă sunt destul de dure în industrie“, a explicat Andrei Luca, operations manager al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar Gi Group România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO