ZF 24

A doua furtună a datoriilor ar lovi mai dur decât prima pieţele emergente, intoxicate cu datorii în dolari

A doua furtună a datoriilor ar lovi mai dur decât prima...

Autor: Luiza Chiroiu

11.05.2015, 19:53 27303

Dacă Fed va face aşa, explozia do­­la­rului, a datoriilor şi a ran­damentelor din SUA va fa­ce ca pieţele emergente să sufere un şoc mai puternic de­­cât cel din 2013, atunci când instituţia doar a indicat că va începe procesul de nor­ma­li­za­re.

Dacă dobânzile din SUA cresc rapid, se va produce haos în economiile emergente cu datorii mari în dolari, avertizează The Telegraph. Monedele acestor ţări se vor deprecia, inflaţia va accelera în condiţiile în care importurile se vor scumpi, iar băncile centrale din lumea emergentă vor fi forţate să ridice şi ele dobânzile, ceea ce va frâna creşterea economică. Mai rău, faţă de 2013, o mare economie emergentă s-a lovit de probleme grave, Rusia.  

În urmă cu doi ani, anunţul Fed legat de închiderea treptată a programului de achiziţii de active garantate şi obligaţiuni în valoare de 70 de miliarde de dolari pe lună a provocat contracţii dureroase ale unor din marile pieţe emergente.

Acum, creşterea dobânzilor de referinţă de către Fed ar arunca în haos pieţele emergente, mai ales „grupul celor cinci economii fragile”, nume sub care sunt reunite Brazilia, Indonezia, India, Africa de Sud şi Turcia. Mai mult decât atât, analiştii consideră că, spre deosebire de acum doi ani, acest grup s-a extins şi include acum şi Rusia şi Nigeria. Datoriile suverane ale acestor ţări sunt în cea mai mare parte denominate în dolari.

Jose Vinals, şeful FMI pentru pieţele de capital, a avertizat deja că majorarea dobânzii-cheie de către Fed ar crea o „furie a restrângerii stimulării”, care ar determina un declin important al pieţelor emergente, întrucât ranadamentele obligaţiunilor americane ar creşte, iar dolarul s-ar aprecia.

Creştere fără bază reală

„Pentru a doua oară în ultimii trei ani se observă o creştere a pieţelor emergente fără o bază reală”, afirmă Manoj Pradhan, economist la US Bank. Analiştii arată că economiile care erau vulnerabile în 2013 nu au făcut deloc progrese pentru stabilizarea pieţelor şi nu au ştiut să profite de măsurile de stimulare luate de Fed de atunci până în prezent.

Investitorii au început deja să se retragă de pe pieţele emergente, ieşirile de capital ridicându-se la 600,1 miliarde de dolari în intervalul iunie 2014 - martie 2015, peste nivelul din perioada crizei financiare.

Datele arată că investitorii internaţionali şi-au majorat deţinerile pe pieţele emer­gen­te cu aproape 87% din 2008 până în 2012, la peste 8.000 miliarde de dolari, profitând de costurile mici de împrumut din SUA.

Janet Yellen, preşedintele Fed, a spus la o conferinţă de presă din martie că banca nu vrea să ia o decizie care ar putea duce la stoparea „unei reveniri pentru care am lucrat din greu multă vreme”. Yellen a luat astfel în calcul atât o posibilă încetinire a ritmului de creştere al economiei americane, cât şi problemele pe care majorarea prematură a dobânzilor le-ar provoca pe pieţele emergente.

Lucrurile trăsnite pe care le spun şefii Fed

Investitorii au început să nu mai ţină cont de indicaţiile bancherilor Fed în ceea ce priveşte evoluţia pieţelor americană şi globală, în condiţiile în care mai multe predicţii de-ale acestora au fost contrazise de realitate de-a lungul timpului, relatează CNBC. Un exemplu în acest sens este avertismentul lui Janett Yellen, preşedintele Rezervei Federale americane, privind creşterea acţiunilor companiilor din sectorul biotehnologiei.

Ea a spus în iulie anul trecut că avansul acestor titluri a mers „un pic prea departe”, însă indicele Nasdaq al acestui sector a urcat de atunci cu aproape 30%. Predecesorul lui Yellen în fruntea Fed, Ben Bernanke, a dovedit, la rândul său, că indiciile sale nu sunt susţinue de realităţile economice.

El a încercat să calmeze investitorii în martie 2007, arătându-se încrezător în legătură cu ţinerea sub control a crizei ipotecilor acordate de bănci. Problemele au fost însă mult mai importante decât le-a descris Bernanke, conducând la declanşarea celei mai mari crize financiare de la începutul anilor 1930 până în prezent.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO