ZF 24

5 noiembrie 2021 – Paharul cu… visuri: „pentru că”. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

Autor: Catalin Paduraru

05.11.2021, 12:04 492

Nu mai e un secret, nu mai e o mirare: Republica Moldova îşi valorifică exemplar resursa viti-vinicolă implicând energie, capital, forţe creatoare, sevă culturală, patriotism, mândrie, ştiinţă, capacitate de adaptare, viziune şi vizionarism, disciplină, aportul statului, asociativitate, dorinţă de a învinge, umor, căldură sufletească, istorie.

Bravo!

În acest context prielnic, unul din marii jucători din piaţă vinului, Chateau Vartely, punctează magistral la capitolul pe care l-aş numi „Adaptarea noilor tehnologii / începuturile marketingului multisenzorial în Lumea Vinului”.

„Château Vartely,  un punct de atracţie oenoturistic de top, parte din Ruta oenoturistică „Drumul Vinului Moldovei”, a fost desemnată câştigătoare în categoria Cea mai originală practică în oenoturism, în cadrul concursului internaţional organizat de ITER VITIS şi Ruta Fenicienilor, părţi integrante ale Rutelor Culturale ale Consiliului Europei.”https://antrim.md/2021/10/25/chateau-vartely-premiata-in-cadrul-concursului-international-al-iter-vitis-pentru-cea-mai-originala-practica-in-oenoturism/

Chateau Vartely aduce video maping-ul în cramă, închegând astfel un nou concept oenoturistic.

Vinurile de aici, se ştie, sunt valoroase. Rămânea doar ca lumea largă să le vadă mai bine!

Profesioniştii moldoveni au pus lumina – la propriu – pe vinurile lor, graţie artiştilor Oxana Capatina şi Karen Grigorean - Centrul de Excelenţă al industriilor creative – Artcor. Informaţii lămuritoare şi fotografii „grăitoare” aici.

Felicitări, dragi colegi! Performanţa voastră o vom celebra astăzi cu un Taraboste Rezerva 2016.

P.S.

Rânduri scrise pe 4 noiembrie, de ziua Ruxandrei Păduraru, fiica mea. Sărbătorim cu trei vinuri. Mai jos, vedeţi cu ce se bucură un antropolog, doi ingineri şi subsemnatul, wine-symposiarh-ul Dvs.

1. Casa de Vinuri Cotnari – Spumant Vibe, Frâncuşă

Pentru că ne place Frâncuşa. Ca vin „neliniştit” are de toate: culoare aurie, perlare puternică, echilibru între notele autolitice şi cele de fruct.

Pentru că se potriveşte cu zilele acestea de toamnă cu soare.

Şi pentru că... place generaţiei tinere.

Să rămânem tineri!

Simplu de procurat accesând www.vinexpert.roaici.

 

2. Domeniile Avereşti, Diamond Junior – Zghihară 2020

Pentru că soiul îşi dezvăluie, la Avereşti, de la an la an, noi trăsături de „caracter”. Pentru că are o aciditate care se joacă în mod plăcut cu papilele gustative. Pentru că îi prinzi cu greu o notă dominantă, la fiecare înghiţitură vinul tentându-te cu un nou fruct alb. Pentru că e un soi prefiloxeric.

... şi pentru că... am găsit la un furizor local (Ciorogârla) nişte icre foarte bune cu care vom „deschide” masa.

www.vinexpert.ro, aici

 

3. Chateau Vartely – Taraboste Rezerva 2016

 

Pentru că este obţinut din două soiuri valoroase: Cabernet Sauvignon şi Merlot.

Pentru că e bine făcut. Pentru că a stat 23 de luni în baricuri înainte de a fi îmbuteliat, căpătând o „urmă” de fum care se amestecă cu cireşele amare. Îl găsim cu fruntea sus pe podiumul căştigătorilor marilor concursuru internaţionale.

Culoare intensă, uşoare licăriri cărămizii (5 ani, deh!), 14,% vol. alcool... şi pentru că... am făcut rost de la GODAC de patru tomahawk-uri demne de cele mai pretenţioase ateliere gourmet.

De fapt, plăcerea este atât de simplu de găsit (dacă ştii „ce”, „de ce” şi „cum”...).

www.produse-moldovenesti.ro, aici

 

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă”, Sezonul 3,  de pe TVR2! Sâmbăta de la 17,00 şi duminica, în reluare, de la 12,00.

Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” este pe TVRPlus.

Pe YouTube VINARIUM am afişat primele episoade cu subtitrare în limba engleză!

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO