ZF 24

3 decembrie 2021 – Dedicaţie Domeniile (Viticole) Franco-Române Recomandările lui Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

Autor: Catalin Paduraru

04.12.2021, 12:45 484

Domeniile Viticole Franco-Române şi-au făcut mulţi prieteni în cei peste 20 de ani de existenţă. Denis Thomas, fondatorul cramei, originar din Bourgogne, a încercat în permanenţă să „transvazeze” spiritul enologic al regiunii natale în vinurile obţinute în România. Evident, miza pe cele două soiuri-simbol, Chardonnay şi Pinot Noir. Mai multe vinuri de-ale sale, cu ani de recoltă diferiţi, au reuşit să impresioneze iubitorii de vin, setând repere solide. A adăugat în „paletar” – firesc – şi Fetească Neagră.

Acum printr-un exit total, s-a schimbat acţionariatul. Voi afla mai multe despre noua echipă şi despre ţintele pe care şi le propune, iar toate aceste noutăţi vă vor fi minuţios comunicate în noua monografie „Cramele din România”, la care colectivul VINARIUM lucrează.

Momentul de „trecere” este marcat de o ediţie specială, o elegantă reverenţă adusă foştilor proprietari. Un bun prilej pentru colecţionari să se mai întâlnească cu gustul DVFR, aşa cum îl cunoşteau, în aşteptarea marilor vinuri care – sperăm - vor fi propuse de astăzi înainte. Dedic cele trei recomandări săptămânale gamei „VIGNERON”.

1. Domeniile Franco-Române, VIGNERON - Chardonnay 2016, vin ecologic

Un vin puternic, bine structurat, neafectat de trecerea anilor. Aromele excesive de lemn şi senzaţia de prea mult „lactic” sunt evitate (untul, coaja de pâine - rămânând în regimul discret), dând şansa nuanţelor fructate (măr pus la păstrare, gutuie) să fie – încă – predominante. Rămâne de încheiat o negociere cu nivelul de alcool la final, operaţiune care poate fi uşurată cu un pairing bun, într-o manieră win(e) – win.

2. Domeniile Franco-Române, VIGNERON - Pinot Noir 2018, vin ecologic

Pinot Noir şi „forţă” stau, de obicei, într-un balansoar. Adică, cel puţin în teorie, când forţa este sus, spiritul burgund coboară. De aceea, Pinot Noir este acceptat ca un vin mai... moale. Drept urmare, un împătimit al vinurilor din acest soi nu caută „forţa” ci, mai degrabă, o anumită fineţe (mătăsoasă). Bun, asta a fost până la apariţia noilor expresii vinicole din Noua Zeelandă, de pildă. Vinul nostru pare mai apropiat de stilul de la antipozi. Cunoscând şi alte vinuri din Pinot Noir de la DVFR realizate magistral în calapodul clasic, pot crede că la acesta s-a optat pentru lăsarea vinului să se manifeste aşa cum „a dorit” / „a putut” el în anul 2018. Mie îmi place şi voi profita de capturile prietenilor mei vânători pentru a-i găsi locul potrivit la mâncărurile specifice liniei cinegetice.

Personalitatea aparte a acestui vin (sălbatic, impetuos) poate surprinde (chiar neplăcut) admiratorii vinurilor „clasice” din Pinot Noir. Totuşi, cei care iubesc Pinot Noir, ar putea să ia acest vin ca „stick” organic de memorie şi să-l păstreze un timp mai îndelungat pentru un studiu de caz.

3. Domeniile Franco-Române, VIGNERON - Fetească Neagră 2014, vin ecologic

2014!!! Am emoţii... Culoarea trădează faptul că nu vorbim de un vin tânăr. Uşoarele irizaţii cărămizii dau bine, întocmai ca nişte fire albe strecurate în părul unui bărbat matur. „Nasul” cu prune, smochine proaspete, vanilie - promite un corp mai solid. Nu l-am regăsit gustându-l. În „palat”, alcoolul (puternic) leagă note de cuişoare, merişoare şi (prea) puţină prună. Vinul are, însă, farmecul lui. La urma urmei, nu ştiu ca perfecţiunea statuilor antice sau ale Renaşterii să fie o atracţie şi în viaţa reală. Cred că puţini oameni ar întoarce capul după Venus din Milo, dacă aceasta, printr-o minune, ar trece – în carne şi oase – pe stradă. Unda uşor acrişor-sărată din final îmi restricţionează inventarul de recomandări de potrivire culinară doar la tomahawk cu fleur de sel presărată generos. Sunt convins că imaginaţia fiecăruia va genera reţete pentru multiplicarea bucuriilor gustului în compania acestui vin-document. Au revoir, Denis! Bine aţi venit, continuatorilor!

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă”, Sezonul 3,  de pe TVR2! Sâmbăta de la 17,00 şi duminica, în reluare, de la 12,00.

Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” este pe TVRPlus.

Pe YouTube VINARIUM am afişat primele episoade cu subtitrare în limba engleză!

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO