ZF 24

230 de producători îşi dispută 180.000 hectare de viţă-de-vie

230 de producători îşi dispută 180.000 hectare de...

Autor: Ioana David

15.10.2014, 00:07 5986

România are circa 180.000 de hectare cu viţă-de-vie grupate în 37 de podgorii, din care doar 28% se află în circuitul economic, diferenţa fă­când loc apariţiei de noi pro­du­cători de vin, noi nume testând producţia în fiecare an.

Cu acest nivel al suprafeţei ocupate cu viţă, Ro­mânia se află pe locul cinci în Europa şi pe locul 11 în lume, iar potenţialul viticol şi fondurile UE, care pot acoperi până la 75% din inves­tiţii, atrag noi investitori, în special cei străini.

„Suprafaţa cu viţă-de- vie care intră în circuitul comercial creşte în fiecare an. Constant aflu de noi produ­că­tori care plantează noi suprafaţe. Mulţi o fac pentru că sunt fonduri UE, iar investiţia este aproape gra­tis“, spune Ovidiu Gheorghe, di­rec­torul general al Patronatului Na­ţio­nal al Viei şi Vinului.

Investitori din Italia (Me­ta­mor­fosis) sau Austria (Crama Li­li­ac ori Lacerta) se numără prin­tre cei care au în­cercat să-şi fac loc pe pia­ţă în ultimii ani. Un produ­cător are nevoie de cel puţin cinci ani pentru a ieşi cu vinuri pe piaţă, perioadă în care trebuie să planteze viţa (investiţii de cel puţin 14.000 de euro la hectar), să-şi ridice crama (câteva mi­lioane de euro), să suporte chel­tuielile ope­ra­ţionale pentru ca abia în final să iasă cu produsele pe piaţă.

Peste 230 de producători sunt în­re­gistraţi în România, iar vi­ticultura a atras în totalitate fondurile UE puse la dispoziţie.

Click pe hartă pentru imaginea mărită.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- investiţia necesară pentru ca un producător de vin să iasă pe piaţă

- opinia lui Daniel Negrescu, brand manager al Murfatlar, despre piaţa vinurilor şi investiţiile derulate

- planurile Halewood România privind exportul; pieţele targetate 

cifra de afaceri cumulată a celor mai mari producători din România 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO