Eveniment

2.500 de disponibilizari si 6.700 de angajati din industrie in somaj tehnic

2.500 de disponibilizari si 6.700 de angajati din industrie in somaj tehnic
09.11.2008, 18:56 162

Unele dintre cele mai mari companii din industrie au anuntat ca disponibilizeaza aproximativ 2.500 de angajati, in timp ce reducerea productiei sau inchiderea temporara a fabricilor trimit 6.700 de oameni in somaj tehnic.

Producatorul de cablaje pentru autovehicule Leoni din Mioveni, furnizor de componente pentru uzinele Dacia, va disponibiliza aproape 10% din angajati, adica 22 din cei 260 de salariati, ca urmare a scaderii comenzilor, potrivit lui Ion Iordache, viceliderul Sindicatului Automobile Dacia, care reprezinta si interesele salariatilor de la Leoni. Fiecare din angajatii afectati de disponibilizari va primi un pachet compensatoriu de noua salarii, insa sindicalistii vor contesta in instanta decizia patronatului.
Disponibilizarile de la Leoni Mioveni intra in categoria "victimelor colaterale" produse de reducerea productiei de catre giganti ca Automobile Dacia sau ArcelorMittal Galati, pe fondul scaderii cererii de pe pietele internationale. Producatorul auto a anuntat recent ca va intrerupe productia uzinei de la Mioveni pentru inca doua zile (20 - 21 noiembrie), dupa ce la finalul lunii trecute a anuntat ca va sista productia timp de patru zile (30 - 31 octombrie si 13 - 14 noiembrie), ca urmare a scaderii cererii de automobile la nivel mondial. In intervalul in care va fi oprita productia, angajatii Dacia vor primi 85% din salariul brut.
Numarul disponibilizarilor colective anuntate de companiile galatene care au contracte cu combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a trecut de 630 in doar cateva zile.
Cu toate ca a anuntat reducerea productiei, ca urmare a scaderii cererii la nivel international, conducerea ArcelorMittal Galati, unde lucreaza 13.600 de oameni in prezent, nu ia in considerare varianta concedierilor colective.
"In acest context, in care se consuma otelul de pe stocuri, este nevoie ca si noi sa reducem productia, cu scopul de a restabili echilibrul dintre cerere si oferta. Productia va creste din nou atunci cand se va incheia perioada de consum de otel de pe stocuri, iar cererea se va imbunatati. Cu toate acestea, nu anticipam recurgerea la concedieri in randul angajatilor nostri. Pe termen lung, planurile noastre de crestere raman neschimbate", a declarat Dorian Dumitrescu, PR manager al ArcelorMittal Galati.
Cele mai multe disponibilizari le-au anuntat TMK Resita, care renunta la 300 de oameni si Combinatul de Celuloza si Hartie Dej si Sticla Turda, fiecare cu cate 450 de concedieri. In total, aproximativ 2.500 de disponibilizari au fost anuntate la nivelul intregii economii, majoritatea in industrie.
Disponibilizarile anuntate pana in prezent ar putea duce la cea mai mare ajustare de personal din economie din 2000 incoace, an in care au fost disponibilizati peste 240.000 de salariati. In ultimii ani, numarul mediu de angajati disponibilizati nu a depasit 30.000 anual.
Pe langa reducerea numarului de angajati, mai multe companii au anuntat suspendari temporare de activitate care au ca efect cumulat trimiterea in somaj tehnic a peste 6.700 de oameni.
Reprezentantii combinatului Cuprom Baia Mare, una dintre cele doua fabrici detinute de Cuprom Bucuresti, au anuntat ca unitatea isi intrerupe temporar activitatea incepand cu 19 noiembrie cel putin pana la sfarsitul anului, iar pana la aceasta data 178 din cei aproximativ 280 de angajati urmeaza sa fie trimisi in somaj tehnic din cauza fluctuatiilor de pe piata internationala a cuprului.
Mechel Targoviste, al doilea producator local din industria siderurgica, a anuntat ca va intrerupe productia timp de o saptamana, din cauza reducerii cererii. Potrivit sindicalistilor din siderurgie, la Mechel Targoviste 95% din personal, respectiv 3.100 de salariati sunt in somaj tehnic, la Laminorul Braila activitatea va fi oprita complet cateva luni, la TMK Resita vor fi disponibilizati 300 de salariati, iar 1.000 vor intra in somaj tehnic, la ArcelorMittal Galati se prevad inchideri temporare de activitati, la Otelinox Targoviste 920 de oameni vor pleca in somaj tehnic, la Arcelor Mittal Hunedoara si Roman se lucreaza la capacitate redusa, la Ductil Buzau sunt trimisi in somaj tehnic 1.300 de salariati, iar la Mechel Campia Turzii 200.
In primele noua luni ale acestui an au fost facute 16.470 de disponibilizari, iar prognozele trimise de angajatori la ANOFM indica ca in intervalul octombrie-decembrie vor mai fi operate inca 17.700 de concedieri colective. Somajul a intrat in octombrie pe o usoara panta ascendenta, ajungand la 4% fata de 3,9% cat se inregistra in septembrie.
 
Cititi in suplimentul Profesii de astazi ce se intampla cu angajatii afectati de disponibilizari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO