ZF 24

10 decembrie 2021 – Când „acasă” ţi se pare mai puţin strălucitor decât „afară”. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

10 decembrie 2021 – Când „acasă” ţi se pare mai...

Autor: Catalin Paduraru

12.12.2021, 13:45 280

Se umple paharul... de bucurie când văd reclamele la vin. Chiar dacă nu sunt egal calibrate în claritate, formă şi conţinut, mesajele producătorilor de vin sunt din ce în ce mai dese şi sunt ataşate tuturor vehiculelor media cunoscute. Apar şi iniţiative curajoase (v. Carrefour – M. Ardelean – New York) şi cucerirea unor spaţii de expunere destinate altădată doar „titanilor”. Un exemplu este mash-ul gigantic de pe clădirea Ciclop, Bd. Magheru, Bucureşti. Aici, ani la rând, au avut acces doar firme internaţionale de top şi, ca excepţie, câteva firme româneşti mari. Acum, bulevardul este dominat vizual de un puternic vinar din Moldova. Republica Moldova. Asta e partea plină a paharului. Partea goală este că, deşi o bună parte din numărul de medalii cu care (pe drept) se mândreşte producătorul moldovean sunt obţinute la VINARIUM, grafica surprinde doar competiţii ţinute în străinătate.

Sigla concursului OIV / VINOFED desfăşurat în România, nu se află pe mash, alături de însemnele acestor concursuri. Nu poţi judeca prea aspru „emoţia” unor tineri marketeri (azi slujind vinului, mâine telefoniei mobile sau berii) în faţa puterii de seducţie a tot ce este (doar) occidental. Poţi să analizezi, însă, o astfel de situaţie în termeni de amabilitate / prietenie. Câştigi medalii internaţionale la Bucureşti (pe care le adaugi la total), ai ca „target” piaţa românească, te adresezi publicului din România, dar alegi numai „Hello” şi „Bonjour” fără să spui (şi) „Bună ziua”. Personal, „las loc de bună ziua” şi, înţelegând că paharul nu se poate umple prea mult (în respect faţă de normele eleganţei, esteticii), aştept să se mai golească un pic („să se facă loc”), sperând ca următoarele picături să fie turnate şi în cinstea fraţilor de acasă, cei care au pus şi ei ce au putut în bagajul celui pe care l-au petrecut la gară pentru marea călătorie în lume. Pe un pacheţel din valiză (cu un conţinut care să fie folositor „şi la bine şi la rău”) este scris, cu drag: VINARIUM – ÎN SEMN DE PREŢUIRE.

1. Gramofon Wine, SONORUM Rosé 2020 by Julia Scavo – Merlot & Fetească Neagră

Primit de 1 Decembrie (alături de Virtuoz Chardonnay 2020 şi Gramofon Fetească Neagră 2018). Un rosé care se potriveşte anotimpului rece datorită structurii „corpului” şi volumelor alcool (14,4%). Fructele „ies” ca din cornul abundenţei, aciditatea păstrează senzaţia de prospeţime, vinul aducând destul de bine cu imaginea unui tânăr atlet. Încântat de mix-ul de condimente din final! Este un deschizător de petreceri, dar poate susţine şi multe feluri principale. Nu ştiu exact care a fost formula de lucru cu Julia Scavo, dar, cunoscându-i abilităţile (şi performanţele ca specialist internaţional) în evaluarea senzorială, pot crede că acest rosé va rămâne viu şi plăcut cel puţin un an de acum încolo. Sticla găzduieşte 1 litru de vin, o cantitate care face trecerea mai uşoară pe modul „veselie”.

Pe www.vinexpert.ro îl găsiţi aici.

2. Domeniile Avereşti, Diamond Magnum – Busuioacă de Bohotin sec 2020

Din păcate, mulţi iubitori ai vinului îşi anulează voluntar (re)întâlnirea cu Busuioaca, ca urmare a amintirilor nefericite din anii ’90. Între Busuioaca de Bohotin de astăzi şi vinurile care purtau (ilegitim) acest nume nu este nicio asemănare. Plantaţia de la Avereşti este nouă. Crama, un model pentru întreaga lume, beneficiază de cele mai moderne echipamente. Tehnologia apără vinul de intervenţii nedorite. Terroir-ul se exprimă prin aciditate şi soiul, bine vinificat, prin aroma subtilă. Vinul este (atenţie!) sec. Recapitulăm: nuanţe discrete de trandafir, senzaţie gustativă de citrică coaptă (grape-fruit roşu), postgust foarte lung. O experienţă care, odată parcursă, va deveni recurentă.

3. PURCARI, Academia PURCARI – Saperavi 2019 Limited Edition

Culoare roşu-închis, impresionantă în intensitate. Aromele olfactive provoacă imaginaţia. Mure, coacăze, piele (toval), vanilie, scorţişoară, santal. În gust, atacul este puternic, „trimiterile” fiind în panerul cu fructe coapte: prune, rodii, vişine. Accente de piper roşu, cuişoare. Cei 2 ani vechime sunt suficienţi rotunjimea de ansamblu. Potenţialul de învechire se prefigurează a fi unul foarte bun. Cred, fără urme de îndoială, că poate reprezenta una dintre cele mai inspirate alegeri pentru masa de Crăciun (dacă aţi avut şansa să vă întâlniţi cu această ediţie exclusivistă).

À-propos, v-aţi făcut rezerva de vin pentru Sărbători? O puteţi de aici.

22 de Medalii pentru PURCARI la VINARIUM 2021.

 

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă”, Sezonul 3,  de pe TVR2! Sâmbăta de la 17,00 şi duminica, în reluare, de la 12,00.

Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” este pe TVRPlus.

Pe YouTube VINARIUM am afişat primele episoade cu subtitrare în limba engleză!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO