ZF 24 de ani

Daniel Piţurlea, preşedintele companiei de construcţii Concelex, despre anul 2008

18.11.2022, 09:21

Cum privim acum anul 2008 dacă ne uităm în urmă? La momentul acela l-am fi dorit absent, dar ne-a predat lecţii de business şi de viaţă care, ulterior, paradoxal, ne-au impulsionat să progresăm chiar şi în perioade gri. Fiecare etapă din parcursul nostru are propria poveste, iar perioada de la jumătatea anilor 2000 a fost „epoca rezidenţială şi comercială”, cu dezvoltări de ansambluri rezidenţiale, o parte importantă din lanţul de hipermarketuri Billa, lansaserăm Orhideea Residence, deschizând drumul investiţiilor imobiliare în zona de centru-vest a Bucureştiului, un portofoliu dominat de parteneri din mediul privat.

Am schimbat strategii de business şi de dezvoltare după acea perioadă. Ultimul deceniu este cel în care am echilibrat mixul de lucrări publice şi private, am accesat lucrări cu amploare din ce în ce mai mare şi proiecte de referinţă.

Ce am luat de la Ziarul Financiar din acea perioadă? Cu siguranţă, nu un titlu de gazetă, ci echilibrul cu care trata perioada pe care tot mediul de business îl traversa. Este important ca, în vremuri tulburi cum erau acelea, să îţi alegi ca referinţă o sursă de informare calculată, care nu induce nici panică, nici speranţe fără acoperire.

Iar ceea ce s-a întâmplat în 2008 a fost un fundament sănătos pentru ultimii doi ani, când putem spune nu că traversăm o criză (sau o pandemie), ci o suită de crize în cascadă. Tot ceea ce am reuşit să construim raţional din 2008 încoace ne-a ajutat să parcurgem toate obstacolele ultimei perioade (de la pandemie la explozia preţurilor din construcţii) cu maturitatea unui jucător de cursă lungă. În definitiv, putem găsi oricând în noi capacitatea de a transforma un an greu într-unul bun.

„Anul 2008 a anulat tot acest fundament; chiar dacă dintr-o dată navigam în ape înfuriate cu un vas în plină furtună, am ales să căutăm noi orizonturi – cu onestitate, transparenţă şi viziune. Onestitate şi transparenţă pentru că am păstrat o relaţie deschisă cu cei care ne erau parteneri la momentul acela – pe toată verticala de business, de la furnizori la beneficiari finali. Şi chiar dacă financiar traversam toţi o perioadă delicată, disponibilitatea noastră şi respectarea promisiunilor făcute ne-au transformat într-un partener de încredere. Flexibilitatea cu care am luat decizii şi promisiunile devenite realitate pot face şi au făcut diferenţa în business.”


 

Află aici cele mai importante informatii despre Gala ZF 2022