ZF 20 de ani

ZF la 20 de ani. Exerciţiu de imaginaţie pentru cei care conduc marile businessuri: România peste 20 de ani. Sergiu Manea, CEO al BCR

31.10.2018, 00:06

„Sunt optimist şi cred că în 2038 vom avea o Românie mult mai prosperă decât astăzi. Vom continua să facem progrese cu paşi mici, dar cred că aceştia vor fi mult mai siguri decât cei realizaţi până acum. În această afirmaţie mă bazez pe clasa de mijloc mult mai activă şi pe tinerii care se implică mai intens în viaţa socială.

România a redus în mod accelerat decalajul de prosperitate faţă de Europa dezvoltată, dar a ajuns în momentul critic când abilitatea de a livra un surplus de prosperitate, mai mult decât convergenţa veniturilor, depinde în mod particular de capitalul de încredere din societate.

Cifrele macroeconomice din ultimii 20 de ani arată că am înregistrat o dezvoltare exponenţială, însă această creştere nu s-a regăsit şi în nivelul de încredere al societăţii. Migraţia celor circa 5 milioane de români a creat un deficit de forţă de muncă, care trebuie compensat prin crearea de prosperitate pentru cei care au rămas.

România are nevoie de o dezbatere sănătoasă şi un plan bine pus la punct despre cum putem construi bunăstarea viitoare printr-un sistem de piaţă guvernat de legi clare, disponibilitatea resurselor financiare şi încredere. România are nevoie de un pact pentru prosperitate, în loc de retorsiune economică ori naţionalism economic izolaţionist.

Aici intervine şi rolul nostru. Cred că sistemul bancar poate contribui la creşterea nivelului de încredere în societate, prin asumarea trecutului, acceptarea prezentului şi implicarea în crearea de prosperitate în România.

România este bancarizată astăzi în proporţie de 60%, dar acum 20 de ani nivelul era atât de mic încât nici nu puteam vorbi de bancarizare. Trebuie să nu uităm momentul de unde am plecat pentru a putea să ne uităm cu încredere spre viitor. În următorii 20 ani va trebui să vorbim despre nevoia de creştere a capitalizării per ansamblu, atât a gospodăriilor, cât şi a firmelor din România.

Măsura în care fondurile necesare vor putea fi atrase pentru dezvoltarea economică şi socială ţine însă de o serie de factori care este imperios necesar a fi coordonaţi: un mediu de piaţă atractiv, un cadru fiscal şi legislativ stabil şi predictibil, măsuri de garantare pentru reducerea riscurilor, în general toate acele atribute pe care le asociem cu pieţe mature.

Este nevoie de un plan strategic de investiţii în infrastructură, tehnologie, educaţie şi calitatea vieţii - sănătate şi locuinţă.“

 

Campania aniversară Ziarul Financiar este susținută de Mastercard