ZF 20 de ani

ZF la 20 de ani. Exerciţiu de imaginaţie pentru cei care conduc marile businessuri: România peste 20 de ani. Ce spune Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor şi CEO al Alpha Bank

25.10.2018, 00:05

Asociaţia Română a Băncilor asigură, prin intermediul băncilor comerciale membre, 80% din necesarul de finanţare în plan local.

Pentru că înainte de orice altceva este o problemă de convergenţă, putem spune că România are toate şansele să recupereze, până în anul 2038, cel puţin o parte din decalajele existente în raport cu mediile din Uniunea Europeană în materie de bunăstare economică, salarizare, nivelul educaţiei, astfel încât nivelul de trai al românilor să crească spre media UE, dar totul depinde de cum ne raportăm la VIITOR. Am abreviat prin cuvântul VIITOR etapele pe care le vedem fiind necesare pentru dezvoltarea economiei României: V- viziune, I- iniţiative, I- implementare, T - tendinţe, O- oportunităţi şi R- realizări.

În opinia mea, aşa cum unei companii îi defineşti printr-un exerciţiu de viziune-misiune obiectivele, strategiile şi tacticile necesare pentru a-şi atinge acele obiective, de aceeaşi manieră România are nevoie de o viziune globală asumată de întreaga clasă politică şi de societatea civilă. Această viziune se va sprijini pe o strategie de dezvoltare economică cu iniţiative care să fie implementate în concordanţă cu tendinţele europene şi internaţionale şi va ţine cont de avantajul de convergenţă generat de oportunităţile pe care le avem în materie de atragere a fondurilor europene şi de creştere a creditării. Toate acestea trebuie implementate cu grafice de implementare, cu responsabili de proiect şi trecute la capitolul realizări doar după ce primesc acceptul „utilizatorilor“, adică al nostru, al tuturor, în calitate de cetăţeni.

Evoluţia mediului de afaceri este direct corelată cu tacticile de dezvoltare, or, în absenţa acestora, România nu va reuşi să depăşească decalajele faţă de mediile din Uniunea Europeană. Astfel, fenomenul emigraţiei coroborat cu reducerea natalităţii vor deveni o problemă mult mai pregnantă, într-un orizont de 20 ani, atât pentru piaţa forţei de muncă, pentru plata pensiilor, cât şi un handicap în dezvoltarea economică a ţării. Modelul de creştere economică bazat pe creşterea consumului nu poate susţine un avans accelerat al economiei pe termen lung, aici fiind necesare creşterea contribuţiei industriei şi a agriculturii la PIB şi implementarea guvernării digitale. Consider că trebuie implementată cu rigurozitate o politică de predictibilitate fiscală şi legislativă, fiind necesare extinderea implementării parteneriatului public-privat, dezvoltarea infrastructurii şi creşterea investiţiilor.

Asociaţia Română a Băncilor, care prin intermediul băncilor comerciale membre asigură 80% din necesarul de finanţare în plan local, doreşte să sprijine eforturile la nivel de politici publice pentru atingerea obiectivelor şi urmărirea viziunii asumate în cadrul unei Strategii Naţionale pentru Dezvoltarea României, de pe poziţia de partener de dialog constructiv. Ne manifestăm  disponibilitatea de a face parte din structurile de lucru care au în vedere aplicarea de măsuri care să conducă la dezvoltarea durabilă a României.

Campania aniversară Ziarul Financiar este susținută de Mastercard