ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Ştefan Mandachi, proprietarul lanţului de restaurante Spartan: Încercăm să mai salvăm ce mai putem, am închis deja operaţiunile din Bulgaria

09.08.2020, 19:00 Autor: Miruna Diaconu

♦ Lanţul Spartan a ajuns la un număr de 56 de resturante atât în România cât şi în Bulgaria ♦ Compania care controlează lanţul de restaurante a încheiat anul trecut cu cifra de afaceri de 72 mil. lei, în creştere cu 33%.

Ştefan Mandachi, proprietarul lan­ţului de restaurante Spar­tan, spune că izbucnirea crizei generate de pandemia COVID-19 a fost un şoc pentru afacerile sale, astfel că multe dintre restaurantele pe care le deţine încă sunt închise din cauza res­trictiţiilor. Businessul antrepre­no­rului a fost atât de afectat încât a fost nevoit să îşi închidă restaurantul din Bulgaria.

„În momentul în care a izbucnit pandemia, toată strategia noastră de business a fost fracturată. Acum încercăm să salvăm ce mai poate fi salvat. Am închis toate operaţiunile din Bulgaria, mai avem şi local alte restaurante închise care nu se vor mai deschide deloc. În această perioadă,  toţi angajaţii noştri au fost în şomaj tehnic“, spune Ştefan Mandachi, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Uitându-se în urmă, el spune că dacă ar putea schimba ceva din trecut, ar investi mai mult în online şi poate nu ar fi scăzut atât de tare afacerea. „Am greşit că nu am oferit destulă importanţă online-ului.“ Antreprenorul avea în plan înainte de izbucnirea crizei generate de pandemie să se extindă cu businessul în ţări precum Olanda, Belgia, Marea Britanie, Ungaria şi Austria, dar viza şi o dezvoltare mai rapidă la nivelul României. Însă, odată cu criza pandemică planurile de dezvoltare au fost date peste cap, astfel fiind nevoit chiar să închidă o parte din restaurante.

Anul trecut, unitatea din Bulgaria, parte din lanţul de restaurante Spartan, a fost prima unitate deschisă în afară ţării după o investiţie de 125.000 euro. Dar efectele pandemiei nu au fost favorabile businessului antreprenorului sucevean.

Ştefan Mandachi, omul de afaceri sucevean care a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova, deţine o companie în top zece cele mai mari reţele de restaurante din România, Spartan, cu afaceri de 72 milioane de lei în 2019. Compania a înregistrat anul trecut afaceri în creştere cu 33% faţă de 2018 când Spartan avea afaceri de 54 milioane de lei (11 milioane de euro). Odată cu creşterea înregistrată pe cifra de afaceri, Spartan a cunoscut un avans al profitului net în 2019 comparativ cu anul precedent, ajungând de la 6 milioane de lei (1,25 mil. euro) în 2018, la 11 mil. lei (2,2 mil. euro) anul trecut. Totuşi, în acelaşi interval de timp compania şi-a majorat numărul de angajaţi cu peste 50%, ajungând de la 204 de salariaţi în 2018 la un număr de 310 angajaţi anul trecut, potrivit Ministerului de Finanţe.

În prezent, Spartan gestionează 56 de restaurante, brandul fiind prezent în toate oraşele mari din România.

Lanţul românesc de restaurante Spartan se luptă pe o piaţă de 10 mld. lei anual (aproape 2,2 mld. euro) cu  jucători internaţionali precum McDonald’s şi KFC. De altfel, Spartan se bate pe clienţi cu jucători precum City Grill, Pizza Hut România, Mesopotamia sau Nadenka.

Prima unitate a lanţului Spartan a fost deschisă în 2012, acesta fiind principalul business al lui Ştefan Mandachi, dar nu singurul. El este de părere că antreprenoriatul înseamnă sacrificiu şi plăcerea de a construi un business. „Antreprenoriatul înseamnă sacrificiu şi pasiune, ca să fii antreprenor trebuie să îţi doreşti cu adevărat, dar şi să îşi descoperi vocaţia şi să arzi podurile în urma ta. Antreprenoriatul e mult mai complex decât îşi imaginează lumea, iar antre­prenorii nu sunt respectaţi pe cât ar trebui de fapt. Un sfat pentru un antreprenor ar fi acela că nu poate deţine controlul decât dacă cuantifică“, spune ştefan Mandachi.

Antreprenorul sucevean este de părere că a deţine un business este un consum enorm de energie, iar antre­prenorii sunt acei oameni din societate care îşi asumă cele mai mari riscuri, iar pentru a face acest lucru e nevoie de un mix de virtuţi pe care un om trebuie să le aibă pentru a putea reuşi.

Ştefan Mandachi a deschis lanţul de restaurante Spartan în 2012, dar înainte de acest business a avut şi alte afaceri cu care a eşuat, ajungând la faliment cu acele companii.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor