ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Răzvan Cuc, RE/MAX România: În termeni de preţuri, piaţa imobiliară a stagnat, însă se vede o scădere a volumelor. Cumpărătorii aşteaptă, şi nu neapărat pentru că nu au bani

26.10.2023, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Dezvoltatorii încetinesc ritmul de construcţie sau, în anumite cazuri, chiar au oprit proiectele derulate. Pe termen lung, este aşteptată o scădere a ofertei în piaţă, ceea ce ar putea duce la o creştere a preţurilor.

Răzvan Cuc, preşedintele reţelei de agenţii imobiliare RE/MAX România, spune că preţurile din piaţa de real estate, stagnează în ultima vreme, iar volumele tranzacţionate înregistrează o scădere atât în România, cât şi în Europa. Nu există o situaţie uniformă la nivelul tuturor oraşelor din ţară, exitând mici varianţii însă, în medie, preţurile au stagnat şi volumele au scăzut.

„Anul 2023 a venit chiar de la început cu o reaşezare, o reaşezare a volu­melor mai degrabă decât a pre­ţurilor. În oraşele mari există variaţii, în timp ce într-unele preţurile cresc, în altele se corectează uşor. În medie însă, preţurile nu au scăzut în România în piaţa imobiliară“, spune Răzvan Cuc, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Preşedintele RE/MAX România adaugă că aşteptările din piaţă sunt ca dobânzile să meargă pe un drum descendent începând cu finalul acestui an, ceea ce va impulsiona achiziţiile, astfel fiind estimată o creştere a volumelor din piaţa imobiliară în viitorul apropiat. „Părerea mea este că în ultimul trimestru al acestui an sau în primul trimestru din 2024 o să vedem o revenire, o creştere a volumelor“, precizează el.

Pe termen mai lung însă, tendinţa va fi de scădere a ofertei, lucru care deja a început să se observe în numărul mai mic de autorizaţii de contrucţii eliberate de autorităţile locale. Mai mult, dezvoltatorii încetinesc ritmul de construcţie sau, în anumite cazuri, chiar au oprit proiectele derulate.

„Ne aşteptăm ca în termen de un an, un an şi ceva, să avem un deficit de stoc. Dacă acest deficit de stoc se va sincronica cu o majorare a cererii, mă aştept să înregistrăm creşteri mari ale preţurilor“, spune el.

Mai mult, o creştere a preţurilor pe fondul inflaţionist este aşteptat să se întâmple în perioada următoare. Răzvan Cuc spune că preţurile practicate în piaţa imobiliară nu au crescut semnificativ în ultimii ani, însă e posibilă o urcare, cu o rată asemănătoare cu cea a inflaţiei. Tendinţa pieţei pe termen lung este de creştere a preţurilor, nicidecum de o scădere.

„Trebuie luat în calcul faptul că România este o piaţă foarte ieftină în raport cu piaţa europeană, cred că Bucureştiul este cea mai ieftină capitală dacă socotim preţul locuinţei pe metrul pătrat raportat la salariu. Avem cea mai mare putere de cumpărare în termeni de metri pătraţi de locuinţă raportat la salariu între capitalele europene“, mai spune Răzvan Cuc.

Totuşi, un impact puternic pe care l-ar putea avea asupra deciziei de cumpărare este elementul emoţional, astfel că oamenii sunt în exceptativă, nu pentru că nu ar dispune de bani, ci pentru că aşteaptă să vadă ce se va întâmpla în perioada următoare.

Piaţa imobiliară a fost puternic lovită de creşterea dobânzilor la credite, astfel că Banca Naţională a României menţine dobânda de politică monetară la 7%, nivel stabilit încă din luna ianuarie a acestui an.

Compania RE/MAX România deţine pe piaţa locală franciza operatorului de agenţii imobiliare cu acelaşi nume. Operatorul are o prezenţă în peste 110 ţări, având birouri în fiecare ţară europeană.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor