ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Oana Aristide, antreprenoare care a investit alături de familie 2 milioane euro într-un hotel din Grecia: Ne gândim serios să investim în Transilvania

21.02.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Oana Aristide, o economistă care a locuit timp de mai mulţi ani în Londra, a deschis un hotel de cinci stele pe insula grecească Syros în 2020.

Oana Aristide, un executiv român care a lucrat timp de mai mulţi ani în Londra ca economist, a investit alături de sora şi mama sa circa 2 milioane de euro în deschiderea unui hotel de cinci stele pe insula Syros din Grecia. Acum, ea se gândeşte serios să investească şi în Transilvania.

„Ne-am gândit să facem o astfel de investiţie (în hotelărie - n.red.) şi în România, nouă ne place foarte mult Transilvania şi vizităm zona în fiecare an. Ne gândim serios să investim. Probabil va fi tot un business de familie, ceva destul de mic pe care să îl putem administra noi“, spune Oana Aristide, cofondatoare a Aristide Hotel, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Oana Aristide s-a mutat din Londra, acolo unde a locuit timp de mai mulţi ani, în insula grecescă Syros, unde a cumpărat o clădire pe care a transformat-o într-un hotel de cinci stele.

 Decizia de a investi într-un hotel în Grecia a venit după ce ani la rând ea şi familia şi-au petrecut vacanţele pe insula elenă.

„Sunt antreprenor de cinci ani (de când familia a cumpărat clădirea, nu de când a fost deschis hotelul - n.red.), a fost o decizie luată din greşeală, eram în concediu în Grecia şi am văzut casa asta care ne-a plăcut foarte mult. Nu era un hotel atunci, era o clădire istorică. În momentul acela s-au combinat mai mulţi factori. Eu cunoaşteam insula, îmi petreceam concediile acolo. Iniţial, voiam să investim în ceva, dar nu pentru afaceri, mai degrabă am fi luat un apartament de vacanţă“, povesteşte ea.

În 2018, familia a achiziţionat clădirea, iar doi ani mai târziu, hotelul de cinci stele a fost deschis. Investiţia totală s-a ridicat la circa 2 milioane euro. Hotelul are o capacitate de cazare de nouă camere şi un restaurant cu 30 de locuri.

Insula Syros este mult mai puţin cunoscută decât Mykonos sau Santorini, alte două insule din Ciclade foarte populare în rândul străinilor. Cu toate acestea, antreprenoarea a reuşit să atragă în micul său hotel turişti străini veniţi din Marea Britanie, SUA, Australia, Canada sau Irlanda. Numărul turiştilor români ajunşi la Aristide Hotel este destul de mic însă.

„Pentru noi, 2021 a fost un an bun, dar 2022 a adus o creştere de 30-40%. În lunile de vară avem un grad de ocupare de aproape 100%, pe când din aprilie şi până în octombrie, cu excepţia verii, gradul de ocupare e de circa 50%“, explică ea. În restul lunilor, hotelul este închis.

Antreprenoarea se aşteaptă ca anul acesta să fie mai bun decât 2022, având în vedere că deja rezervările din această perioadă sunt mai multe pentru începutul şi finalul sezonului decât au fost anul trecut.

Problemele economice cu care se confruntă toată Europa ca urmare a creşterilor de preţuri se resimt şi în Grecia, spune Oana Aristide, însă inflaţia se observă mai tare în zona de restaurant decât în cea de hotel, şi asta pentru că primul este mult mai expus cererii locale. Insula Syros are o populaţie de 30.000 de locuitori.

 

 

 

 

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor