ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Marcel Vulpoi, proprietar Gramophon Wines: Am demarat construcţia unei facilităţi de cazare în Dealu Mare

21.09.2021, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

În 2018, Marcel Vulpoi, proprietarul companiei de consultanţă şi contabilitate Vulpoi & Toader Management, a preluat 50% din acţiunile cramei Gramophon, iar recent a deschis un winebar numit Great Hill, unde reuneşte producătorii de vin din Dealu Mare.

Marcel Vulpoi, acţionar al Gramophon Wines şi al companiei de contabilitate şi consultanţă Vulpoi & Toader Management, spune că a demarat o nouă investiţie şi construieşte o facilitate de cazare pentru cei care vin în vizită la cramele din zona viticolă Dealu Mare. Totodată, el vrea să deschidă noi wine-baruri sub acelaşi brand.

„Există crame în lume unde vinul este o butaforie. Aici, oamenii produc vin doar ca să atragă turişti. Noi avem vinuri bune, iar cramele sunt la o oră de mers de Bucureşti şi totuşi oamenii nu vin. Un motiv poate fi şi faptul că în Dealu Mare capacitatea de cazare este foarte scăzută, dar am multe idei în această direcţie“, spune Marcel Vulpoi, proprietar Gramophon Wines, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect al Ziarului Financiar şi al Alpha Bank.

El speră însă ca într-un an şi jumătate oamenii să se poată caza la crama Gramophon Wines. În primă fază, antreprenorul va porni la drum în turismul viticol cu o unitate de cazare mică, de 7-10 camere.

 

„Învăţăm mai întâi de la clienţi“

În România sunt peste 250 de crame, dintre care circa 200 produc vin îmbuteliat. Totuşi, cramele care sunt deschise şi pentru turişti sunt în jur de 100, iar dintre acestea, doar 25 deţin unităţi de cazare. Restul producătorilor de vin nu au şi opţiuni de cazare, iar turiştii pot găsi o cameră într-un hotel sau într-o pensiune la 3-10 km distanţă. Chiar şi aşa, capacitatea de cazare este mică.

România are mai multe zone viticole, însă Dealu Mare şi Drăgăşani sunt cele mai cunoscute şi cele mai importante.

Marcel Vulpoi a înfiinţat în anul 2004 o companie de contabilitate, care a ajuns între timp să fie una dintre cele mai mari firme de profil independente de pe plan local, cu

160 de angajaţi, afirmă el. Deşi businessul principal al antreprenorului este cel de servicii, în 2018 el a hotărât să investească şi în zona de producţie de vinuri.

„În 2018 am preluat 50% din acţiunile cramei Gramophon. Asociatul meu actual a vrut să îi ţin contabilitatea şi m-a plătit un an în vin. Am primit vinul şi l-am testat cu foarte mulţi oameni şi mi-a venit ideea să investesc în acest business“.

Recent, antreprenorul a deschis un winebar în Bucureşti, numit The Great Hill (Dealul Mare - trad.) care reuneşte producătorii de vin din Dealu Mare. De altfel, localul are în ofertă exclusiv vinuri din această zonă viticolă.

El precizează că asocierea este foarte importantă pentru dezvoltarea cramelor şi mai ales pentru a putea merge mai mult la export cu vinul românesc.

„Pentru a putea să contezi la export ai două alternative, fie produci cantităţi foarte mari, fie te asociezi, ceea ce face Republica Moldova pe piaţa românească. Ei, lucrând împreună, au demonstrat că forţa grupului este mult mai mare decât forţa unei singure crame indiferent de cât de puternică e aceasta din urmă“, explică Marcel Vulpoi.

Când a luat decizia de a investi în winebar, mulţi oameni i-au spus antreprenorului că nu va putea aduce în acelaşi loc producătorii, dar rezultatul a fost contrar aşteptărilor. Dacă producătorii de vin se asociază vor avea o mai mare putere de negociere în faţa marilor lanţuri de retail, adaugă el.

Antreprenorul este totodată de părere că una dintre problemele pieţei locale de vin este faptul că structura industriei nu este bine construită.

„La noi producătorul este oenolog, distribuitor, comerciant, negociator, angajator. Pe termen mediu, cei care vor reuşi să preia această meserie - de comerciant de vinuri, care vor reuşi să facă un business din asta cred că vor avea de câştigat. Şi vor câştiga şi ei, dar şi producătorii.“

Gramophon Wines produce anual circa 130.000 de sticle de vin, care sunt distribuite atât în marile lanţuri de retail, cât şi în magazinele de specialitate.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor