ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Ion Lixandru, proprietar Camion Logistic şi Romtrailer: Avem în plan să trecem la producţia de semiremorci. Estimăm o investiţie de circa 3 mil. euro

07.09.2021, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

♦ Romtrailer este un centru de service pentru semiremorci care şi vinde piese de schimb pentru autovehicule de mare tonaj ♦ Compania are un parteneriat cu Schmitz Cargobull, alături de care are în plan să deschidă linia de producţie de semiremorci.

Ion Lixandru, proprietar al Camion Logistic, companie care oferă servicii logistice, şi al Romtrailer, furnizor de servicii de reparaţii şi de piese de schimb pentru autovehicule de mare tonaj, spune că are în plan ca în următorii ani să deschidă local o linie de producţie de semiremorci, produse care să se vândă pe piaţa din România, dar şi în ţările balcanice.

„Gândul meu este să trecem la producţie, suntem în proces de asociere cu compania Schmitz. Am făcut un prim pas pentru a trece la asamblare şi pentru a acoperi toată zona Balcanilor. Noi ansamblăm deja în România de circa 5-6 ani, kiturile venind din Germnia, dar nu am deschis o linie propriu-zisă. Una e când asamblăm pentru că am avut proiecte de câteva semiremorci, iar alta e când deschidem o linie care va funcţiona permanent“, spune Ion Lixandru, pro­prietar Camion Logistic şi Romtrailer, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

La producţia de serie există şi o logistică locală. Rezultatul va fi un produs vândut pe piaţa din România şi în Balcani, dar sub brandul partenerului.

Antreprenorul are în plan ca în circa doi ani linia de producţie să fie operabilă. Nevoia de semiremorci în România este mare în contextul în care nu există producători locali, iar Ion Lixandru precizează faptul că are în plan să dezvolte un nucleu tehnic cu noua linie de producţie. Elementele de ansamblare a semiremocilor vor fi furnizate de către producătorii globali specializaţi în acest domeniu.

„Probabil că investiţia va urca undeva spre 3 milioane euro, dar va avea capacitatea să crească într-un ritm al cererii de piaţă şi al poziţionării în piaţă. Nu are sens să faci stocuri, trebuie să creşti uşor, în ritm cu piaţa.“

În România sunt aproape 200.000 de vehicule grele şi probabil că încă 100.000 s-au dus, spune antreprenorul. Preţul pentru un vehicul nou este între 70.000 şi 100.000 euro. „Ce ar însemna dacă măcar 10% ar fi produse în România?“, explică el.

Ion Lixandru a luat drumul antreprenoriatului încă din anul 1991, iar la început s-a ocupat cu comerţul de mobilier, însă tot ceea ce a câştigat în această zonă a investit în crearea unei flote pentru ca ulterior să treacă pe zona de transport internaţional.

Camion Logistic a luat fiinţă pe la începutul anilor 2000, iar astăzi este un furnizor de servicii de logistică având mai multe spaţii în Bolintin, lângă Bucureşti, şi în Timişoara.

Camion Logistic oferă spaţii de închiriat pentru birouri, hale, depozite şi parcare autovehicule, dar şi logistică pentru camioane şi mai exact lucrări de întreţinere, reparaţii, vulcanizare şi spălătorie pentru autovehiculele de mare tonaj. Compania a avut anul trecut venituri de 3 milioane lei, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

„În momentul acesta avem peste 70 de companii partenere, care închiriază de la spaţiu pentru un camion până la spaţii pentru fabrici de la noi. Avem chiar şi producţie de piese pentru Boeing în incintă“.

Romtrailer are o experienţă de peste 20 de ani în industrie şi are parteneriate cu Schmitz Cargobull şi Spitzer Silo, oferind astfel servicii de reparaţii pentru semiremorci. Compania are puncte de lucru în Bucureşti, Sibiu şi Oradea. Romtrailer a avut în 2020 o cifră de afaceri de peste 10 milioane lei, conform datelor Ministerului de Finanţe.

Antreprenorul spune că primul lucru stabil este în trei puncte, de aceea el a investit în mai multe domenii pentru a putea avea un portofoliu cât mai divers şi mai stabil.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor