ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Ioana Ciocan, director general al Art Safari: Publicul nostru este din ce în ce mai tânăr, circa 83% dintre vizitatori au vârste curpinse între 18 şi 43 de ani

08.10.2020, 18:45 Autor: Miruna Diaconu

♦ Art Safari a ajuns anul acesta la cea de-a şaptea ediţie a evenimentului cultural ce are loc anual în Bucureşti ♦ În 2020 evenimentul a fost vizitat de circa 33.000 de oameni, dar în toate cele şapte ediţii Art Safari a reuşit să adune 200.000 de vizitatori.

Ioana Ciocan, director general al Art Safari, spune că de la an la an vizitatorii eveni­mentului cultural Art Safari, care are loc în Bucureşti, sunt din ce în ce mai tineri. Astfel, conform unei statistici furnizate de reţeaua de socializare Facebook, 83% dintre cei care au mers în 2020 la Art Safari au vârste curpinse între 18 şi 43 de ani, ceea ce arată interesul tot mai crescut al tinerilor pentru artă.

Art Safari, ajuns la cea de-a şap­tea edi­ţie, este cel mai ma­re eve­niment din Ro­mânia de­di­cat artei. Eve­ni­men­tul, în mod nor­mal, ar fi tre­buit să aibă loc în lu­na mai, dar or­ga­ni­zatorii au decis amâ­narea lui pentru luna sep­tembrie a acestui an.

„Nu ne-am pus problema ca Art Safari să nu se întâmple. Noi ne punem problema ce expoziţii să facem în viitor. Am avut şansa, alături de marii operatori culturali din România, să participăm la ghidul de relansare culturală întocmit de Ministerul Culturii şi Ministerul Sănătăţii. Alături de colegii de la Untold şi TIFF am reuşit să creionăm care ar fi normele de funcţionare pentru operatorii culturali care îşi desfăşoară activitatea în interior sau în exterior. Odată cu deschiderea muzeelor pe 15 mai, ne-a fost clar că şi Art Safari va putea avea loc“, spune Ioana Ciocan, director general al Art Safari, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Ediţia de anul acesta a evenimentului s-a desfăşurat diferit faţă de anii trecuţi, în contextul în care organizatorii au fost nevoiţi să ia toate măsurile de protecţie impuse de  autorităţi pentru prevenirea îmbolnăvirii. Totodată, organizatorii au fost nevoiţi să prelungească perioada desfăşurării eve­ni­mentului pentru a putea face faţă cererii mari.

„Accesul la Art Safari a fost un pic mai greoi pentru că a trebuit să respectăm noul normal. Am răspuns în primul rând provocării Ministerului Culturii, care  a luat pentru prima dată o poziţie oficială şi ne-a recomandat să pre­lun­gim evenimentul, dar am răspuns şi ru­găminţii publicului care ne-a scris, rugându-ne să extindem programul“, explică Ioana Ciocan.

Muzeul temporar a fost deschis pentru două săptămâni în perioada 11-27 septembrie 2020 şi a avut loc în Victoria Tower de pe Calea Victoriei din Bucureşti. Evenimentul a fost organizat sub patronajul Primăriei Municipiului Bucureşti şi UNESCO România.

Art Safari a luat naştere în urmă cu şapte ani, iar la prima ediţie a fost vizitat de 15.000 de vizitatori şi a ajuns la 40.000 de oameni care au fost la ediţia anului trecut.

Deşi ediţia de anul acesta a fost organizată în condiţii speciale, evenimentul a fost vizitat de 33.000 de persoane.

„Tururile de noapte au avut succes. Aproape 3.000 de oameni au putut să beneficieze de aceste tururi nocturne, conduşi de ghizii noştri.“

La ediţia din 2020 au fost expuse un total de 800 de opere care au putut fi văzute în Turnul Victoria de pe Calea Victoriei. Ele valorau în total 12 mil. euro. „Cele mai scumpe lucrări i-au aparţinut lui Gheorghe Păstraşcu, dar să nu uităm de lucrările semnate de către Sabin Bălaşa.“

Organizarea unui astfel de eveniment, spune Ioana Ciocan, durează chiar şi un an sau doi, astfel că în acest moment organizatorii pregătesc deja ediţia viitoare care va fi dedicată artistei mexicane Frida Kahlo.

„Fiecare lucrare este însoţită de o bibliotecă de acte pentru că avem nevoie de anumite fişe speciale. Lucrarea trebuie expertizată, verificată de conservatori, trebuie primit aviz de la Ministerul Culturii pentru că mutăm comorile ţării dintr-o parte în alta. Lucrările vin de la muzee naţionale, muzee judeţene, dar şi din colecţii private, nu doar din România. Am avut lucrări la Art Safari care au venit chiar din Australia“, spune Ioana Ciocan.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor