ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Dan Pavel, fondator Benvenuti: Anul acesta nu se poate vorbi despre profit. E al doilea an pe minus pentru Benvenuti după 2009 şi sperăm să nu mai existe altul

11.11.2020, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Proprietarul lanţului de magazine Benvenuti estimează o scădere a afacerilor de 30% până la sfârşitul acestui an faţă de 2019 ♦ Retailerul de încălţăminte Benvenuti e unul dintre cei mai puternici jucători din piaţa de profil, cu circa 50 de magazine.

Dan Pavel, fondatorul retailerului de încălţăminte Benvenuti, spune că încasările din zona de online au crescut considerabil odată cu pandemia. Vânzările magazinului virtual reprezintă circa 20% din totalul afacerilor, iar fără această componentă, scăderile la nivelul companiei ar fi fost mult mai mari.

„Înainte de pandemie, online-ul reprezenta pentru Benvenuti circa 4,5% din cifra de afaceri, atât a fost în 2019. În acest an s-ar putea să terminăm cu o cotă undeva la 20% din totalul vânzărilor. Sper să încheiem anul cu o scădere per ansamblu între 20% şi 30%. Acum suntem cu 32% sub vânzările de anul trecut, ţinând cont şi de perioada în care am fost închişi. Pot să spun că dacă am scoate online-ul din această ecuaţie, lucrurile ar sta mult mai rău, dar pentru Benvenuti componenta de online în acest an are o creştere considerabilă şi din punct de vedere procentual şi valoric“, spune Dan Pavel, fondatorul Benvenuti, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Omul de afaceri precizează faptul că oamenii sunt mult mai reticenţi la a cumpăra produsele la preţ întreg, dar mult mai disponibili să achiziţioneze un articol la reducere. Retailerii sunt nevoiţi să se adapteze noilor schimbări ale comportamentului consumatorului cu riscul de a pierde din partea de profit. Totodată, el consideră că numărul cazurilor de îmbolnăviri nu a influenţat considerabil comportamentul consumatorilor, astfel că cel mai puternic factor care determină plusuri sau minusuri este vremea, în lunile reci vânzările cresc, iar în lunile calde încasările scad.

„Anul acesta nu se poate vorbi despre profit. E al doilea an pe minus pentru Benvenuti după 2009 şi sperăm să nu mai existe altul.“

Dan Pavel este de părere că actuala criză este mult mai dificilă faţă de cea anterioară, din perspectiva faptului că trei luni magazinele au fost închise, iar marfa achiziţionată nu a putut fi vândută.

„De data aceasta vorbim de aproximativ trei luni în care retailul a fost întrerupt, trei luni în care volumele de marfă achiziţionate nu au putut fi vândute. În retail lansăm comenzile cu aproximativ 4-6 luni înainte de începerea sezonului, aşa că acum avem deja lansate comenzile pentru sezonul primăvară-vară 2021.“

„Pentru sezonul primăvară-vara 2020, ne-am lansat comenzile în toamna anului 2019“, explică fondatorul Benvenuti.

Din cele şase luni ale sezonului trecut, trei luni au fost închise magazinele, astfel că în celelalte trei retailerii au fost nevoiţi să apeleze la soluţii de tipul reduceri exagerate pentru a vinde cât mai multă marfă rămasă şi a menţine firmele în viaţă.

Unul dintre magazinele Benvenuti s-a închis ca urmare a faptului că nu s-a găsit înţelegere şi flexibilitate din partea proprietarului centrului comercial în care funcţiona magazinul de încălţăminte. Dan Pavel spune că facă ar fi fost în aceeaşi situaţie şi alte locaţii, ar fi fost nevoit să închidă mai multe magazine Benvenuti. Totuşi, anul acesta au fost deschise încă două unităţi noi de către grupul Benvenuti.

„În mod excepţional, am deschis câteva magazine, dar asta pentru că planurile erau de dinainte făcute, vorbim de magazinul din mall-ul din Târgu Mureş, care la începutul pandemiei era deja amenajat. Am blocat orice fel de investiţie care ar fi trebuit să aibă loc ca decizie din momentul pandemiei. Începusem lucrările de amenajare şi la magazinul Enzo Bertini din Braşov, iar pe 15 iunie l-am deschis. În rest, am blocat orice fel de investiţie“, explică Dan Pavel.

Benvenuti are în prezent 51 de magazine Benvenuti şi cinci Enzo Bertini. O unitate Enzo Bertini a fost deschisă recent în centrul comercial Coresi din Braşov. La polul opus, a fost închis un magazin Benvenuti, cel din Mega Mall.

Fondatorul Benvenuti este de părere că anul viitor va fi la fel de dificil ca 2020, iar căderea economiei o să se accentueze mai mult.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor