ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Dan Ostahie, fondatorul Altex România: Nu cred că ne aflăm încă în criză, dar absenţa unor măsuri care să limiteze deficitul bugetar ar putea să ne ducă acolo

06.06.2023, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Altex România a ajuns la afaceri de 6,5 miliarde lei în 2022, în creştere cu 11% faţă de 2021, iar profitul net al companiei a fost de 114 milioane lei.

Dan Ostahie, fondatorul Altex România, este de părere că economia locală nu se află încă într-o criză, însă posibilitatea de a ajunge într-un astfel de punct este mare dacă nu vor exista măsuri şi decizii politice pentru reducerea deficitului bugetar.

„Nu cred că ne aflăm încă în criză, dar absenţa unor măsuri care să limiteze deficitul bugetar ar putea să ne ducă acolo. Anumite decizii politice sunt necesare, am văzut dezbaterile din spaţiul public despre impozitarea progresivă şi taxa fixă, eliminarea pensiilor speciale, eliminarea unor avantaje de tip fiscal, toate aceste pachete de măsuri au nevoie de decizie politică, apoi ele pot fi cu uşurinţă implementate“, spune Dan Ostahie, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Semnalele din piaţă, spune el, arată că oamenii au început să se obişnuiască cu inflaţia, devenind astfel o nouă normalitate, însă creşterea costurilor se va afla pe un trend ascendent o bună perioadă de timp. Fondatorul Altex este de părere că anul 2023 va fi mai dificil decât anul trecut pentru că efectele inflaţiei se resimt mai puternic în acest an.

„Anul acesta este mai dificil pentru că puterea de cumpărare este mai scăzută, efectul inflaţiei pe termen lung este mai greu de suportat şi timpul în care societatea îşi revine e mai lung. Eu cred că 2023 şi 2024 vor fi sub semnul inflaţiei, vor fi ani dificili.“

Cu toate că inflaţia a avut efecte asupra pieţei locale de electro-IT, Altex România a ajuns la afaceri de 6,5 miliarde lei, plus 11% faţă de 2021, potrivit datelor Ministerului de Finanţe. Totodată, profitul net al companiei a fost de 114 milioane lei.

Primele luni ale acestui an, deşi marcate de inflaţie, au fost peste nivelul perioadei similare din 2022.

„Noi suntem într-o zonă de stabilitate, din punct de vedere al cifrei de afaceri, avem o mică creştere, dar suntem îngrijoraţi de evoluţia puterii de cumpărare şi consider că măsurile macroeconomice care ar aduce România într-o stabilitate vor asigura o dezvoltare pe măsură“, spune Dan Ostahie.

Cu toate că cifra de afaceri înregistrează o creştere, volumele au scăzut. Dan Ostahie spune că majorarea preţurilor au asigurat o creş­tere a cifrei de afaceri însă puterea de cum­părare a scăzut, fiind observată o ten­din­ţă de scădere a numărului de produse cumpărate. Antreprenorul este de părere că atât statul, cât şi companiile trebuie să găsească resursele necesare pentru susţinerea creşterii salariilor.

În pofida unei perioade dificile din punct de vedere economic, investiţiile continuă, însă într-un ritm mai lent.

„Inflaţia afectează în mod direct, în momentul de faţă, orice proiect pe care noi dorim să îl dezvoltăm are nevoie de mai mult capital pentru că creşterea costului cu finanţarea duce la rate mai mari şi atunci contribuţia celui care dezvoltă trebuie să fie mai mare. Există disponibilitate în piaţă, dar proiecţiile trebuie făcute la costuri mai mari. Urmează o perioadă în care cel care dezvoltă trebuie să vină cu mai mult capital. Băncile ar trebui să gândească o perioadă de amortizare mai lungă pentru a permite un raport echilibrat între costurile financiare şi veniturile pe care obiectivul le realizează“, mai spune Dan Ostahie.

Antreprenorul spune că nu a schimbat planurile de investiţii în pofida perioadei dificile, însă există o mai mare prudenţă în a dezvolta noi proiecte.

„Analizăm mai bine şi entuziasmul a fost înlocuit de prudenţialitate“, spune el.

Cele mai mari investiţii derulate de Dan Ostahie sunt în zona de real estate. Cometex, divizia de real estate a grupului Altex, a început în urmă cu câţiva ani dezvoltarea de parcuri de retail, iar investiţiile nu se opresc aici.

„Lucrăm în momentul de faţă la parcuri de retail care vor fi finalizate în cursul acestui an la Râmnicu Vâlcea, Giurgiu şi Vălenii de Munte şi alte patru magazine stand alone“, spune Dan Ostahie.

În prezent, portofoliul Cometex cuprinde opt parcuri de retail în Giurgiu, Slatina, Satu Mare, Deva, Huşi, Braşov, Turnu Măgurele şi Dej şi 20 unităţi de tip „stand alone“ Altex şi Media Galaxy în Orhideea Bucureşti, IrisTitan Bucureşti, Arad, Bistriţa, Brăila, Craiova, Galaţi, Piatra Neamţ, Ploieşti, Suceava, Timişoara, Lugoj, Chiajna, Reşiţa, Baia Mare, Mediaş, Turda, Câmpina şi Caransebeş.

Antreprenorul spune că astfel de parcuri de retail pot fi dezvoltate în oraşe cu peste 30.000 de locuitori.

 

 

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor