ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Andrei Şoşa, Expirat: Anul acesta cred că vom ajunge la nivelul din 2019, anul trecut am scăzut cu 60%

22.06.2021, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Grupul Expirat este un business de familie, controlat de către Andrei Şoşa şi soţia lui, Raluca, şi are în portofoliu trei branduri cunoscute în Bucureşti şi Vama Veche şi anume Expirat, Pâine şi Vin şi Energiea.

Andrei Şoşa, acţionar şi fonda­tor al grupului Expirat, este de păre­re că anul acesta va atinge nivelul din 2019, atât din perspectiva numărului de clienţi, cât şi în ceea ce priveşte afacerile. Anul 2020 a fost cel mai dificil an de când Andrei Şoşa este antre­prenor, însă lecţia pe care fon­da­torul grupului Expirat a învăţat-o anul trecut a fost răbdarea.

„Cred că anul acesta vom ajunge la nivelul din 2019, atât la număr de cli­enţi, cât şi ca afa­ceri. Anul tre­cut a cres­cut foar­te mult tu­ris­mul din timpul săp­­tă­mâ­nii, oa­me­nii nu s-au mai în­­ghesuit în week­end, toată lu­mea a vă­zut avan­ta­jele în această situa­ţie, sunt mulţi care pot lu­cra re­mote. Anul tre­cut, afa­ce­rile au scăzut cu circa 60%“, spune Andrei Şoşa, acţionar al grupu­lui Expirat, în cadrul emi­siu­nii ZF 15 mi­nute cu un antreprenor: Cum fa­cem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Anul 2020 a fost unul provocator pentru businessul său, însă perspec­ti­vele pentru anul acesta sunt mult mai bune, iar planurile de dezvoltare ale an­tre­prenorului vor merge mai de­parte. Cu toate acestea, fondatorii gru­pului din HoReCa s-au gândit anul trecut să vândă businessul pen­tru că estimau că 2020 va fi un an dificil.

„Anul trecut voiam să vin­dem, dar ne-am convins că nu e o idee bu­nă, exact în această pe­rioadă, am an­ticipat că va fi un an foarte com­plicat şi am zis că e mai uşor să facem aşa. Am avut câteva tatonări, dar nu am mai înaintat, angajaţii noştri ne-au convins să nu mai vindem“, spune el.

 Andrei Şoşa are în plan dezvol­tarea clubului Expirat din Va­ma Veche pe partea de gastro­nomie.

Grupul Expirat este un busi­ness de familie, con­trolat de către Andrei Şoşa şi soţia lui, Raluca, şi are în por­­to­foliu trei bran­duri cu­­nos­cute în Bucu­reşti şi Vama Ve­che şi anume Ex­pi­rat, Pâine şi Vin şi Energiea.

Clubul Expi­rat din Vama Ve­che a fost deschis pentru prima dată de la înfiinţarea sa înce­pând cu luna mai, astfel încât să se mai recu­pereze din scă­derile anului trecut. Motivul pentru care clubul Expirat nu se deschidea din luna mai ţinea de problemele cu personalul.

„Noi de la începutul pandemiei am încercat să ne ţinem oamenii, acum avem 100 de angajaţi, însă acum doi ani aveam 150 de oameni, încercăm să îi aducem înapoi, dar au plecat şi principalul motiv a fost nu pentru că nu i-am ţinut noi, ci din cauza incertitudinii“, explică an­treprenorul.

Andrei Şoşa spune că a apelat în ultimul an la diversele măsuri de sprijin oferite de către stat, însă banii au venit prea târziu. Cu toate acesta, un real ajutor pentru businessul său a fost faptul că avea bani puşi deoparte, ceea ce l-a ajutat să treacă peste provocările anului trecut.

Fondatorul grupului Expirat spune că nu are în plan să meargă cu brandul cu acelaşi nume în alte staţiuni ale litoralului, astfel că, sezonul estival din România are o durată prea mică, iar turiştii vin mai mult în weekend. Însă, celelalte două branduri şi anume Pâine şi Vin şi Energiea au loc în Vama Veche, dar cea mai mare problemă e reprezentantă de lipsa personalului.

Andrei Şoşa avea ca plan de dezvoltare încă de anul trecut, francizarea brandului Pâine şi Vin, existând cereri pentru deschiderea unor restaurante sub acest brand.

Grupul Expirat a început în 2002 cu deschiderea primei locaţii Expirat în Vama Veche, ulterior au venit cu brandul şi în Bucureşti, unde au înfiinţat în 2012 şi brandul Energiea. Câţiva ani mai târziu, cei doi proprietari au inaugurat Pâine şi Vin din Bucureşti.

Compania deţinută de cei doi antreprenori şi care controlează restaurantele din portofoliul firmei a avut anul trecut afaceri de 8,1 milioane lei şi un profit net de aproape 250.000 lei.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor