ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank. Răzvan Popa, acţionar al lanţului de cafenele Boiler: Zilnic, avem 2.000 de clienţi care ne trec pragul. Postpandemie, oamenii nu mai vor să consume în mall

28.09.2023, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Boiler are cinci cafenele în Bucureşti l Proprietarii nu au un plan concret de câte unităţi să mai deschidă, urmând a se lăsa ghidaţi de oportunităţile care apar.

Lanţul de cafenele de specialitate Boiler a pornit la drum cu o primă unitate în zona Pieţei Romane din Bucureşti. Businessul a fost înfiinţat de Paul Ungureanu, fondator al şcolii de barista din România. Ulterior, în 2020, odată cu venirea pandemiei, an­treprenorul a decis să mute cafe­neaua în zona Piaţa Muncii, moment în care Răzvan Popa şi Radu Solo s-au alăturat businessului ca acţionari.

„Am devenit cei trei băieţi de la Boiler. În 2020, în plină pandemie, am avut curajul să mutăm businessul în cartier şi să facem un pariu pe un altfel de spaţiu. Într-o perioadă în care HoReCa era foarte afectată, iar oamenii căutau subvenţii, noi inves­team într-un nou business în acelaşi sector al ospitalităţii“, povesteşte Răzvan Popa în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un pro­iect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Cafeneaua din Piaţa Muncii a asigurat o traiectorie de creştere busi­nessului în cei trei ani de funcţio­nare, punând totodată bazele expan­siunii. Astăzi, Boiler a ajuns la cinci cafenele de specialitate, toate în Bucureşti. Dintre acestea, o unitate a fost deschisă în parteneriat cu Guido, o prăjitorie de cafea, cu activităţi în zona de distribuţie a cafelei de specialitate. Localul este amplasat pe Calea Victoriei din Bucureşti.

Cafeneaua deschisă în toamna anului trecut a devenit în scurt timp un reper pentru piaţa locală de profil. Faţă de celelalte spaţii ale Boiler, localul din Calea Victoriei a inclus în meniu şi partea de mâncare.

„Boiler x Guido este despre ex­pe­rienţa gustului atât în mancare, cât şi în băutură. Am plecat la drum în acest businss cu ideea de coffe shop şi a fost un prim pas să trecem către brunch şi cină“, explică el.

Cu toate că mulţi operatori de ca­fenele de specialitate aleg zonele centrale sau de birouri pentru a  deschide un astfel de local, pandemia a trimis mulţi oameni acasă, iar soluţia de a merge cu o unitate către zonele rezidenţiale s-a dovedit a fi câştigătoare pentru cei trei antreprenori din spatele Boiler.

Răzvan Popa spune că pandemia a schimbat preferinţele oamenilor, care caută magazinele de specialitate, cu produse de o calitate înaltă.

„E o tendinţă la nivel de Europa, şi nu doar, prin care oamenii încep să aprecieze diferit lucrurile şi calitatea produselor. Nu vrem să mai consumăm în mall, vrem să consumăm produse special făcute pentru noi, cu un nivel ridicat de calitate. HoReCa se reinventează post pandemie. Oamenii au petrecut destul de mult timp acasă, au cumpărat produse de calitate, pe care le-au preparat chiar ei, iar când s-au întos în HoReCa au avut nevoie de acelaşi standard“, spune el.

Antreprenorul adaugă că businessul Boiler nu îşi propune să ajungă la un anumit număr de cafenele, însă fondatorii nu vor rata nicio ocazie care se iveşte pentru a se dezvolta. Spre exemplu, recent, a apărut o oportunitate din partea dezvoltatorului imobiliar Globalworth, care le-a oferit celor trei antreprenori şansa de a deschide o cafenea în zona clădirilor de birouri aflate în zona de nord a Capitalei. De asemenea, o nouă unitate urmează a fi deschisă într-o clădire de birouri boutique.

„Beneficiarul clădirii şi-a dorit altceva, nu va exista un desk sau o recepţie a clădirii, va exista un Boiler la parter. Vom avea un meniu de brunch, prânz şi cină bazat pe ceea ce ştim să facem“, mai spune el.

Zilnic, în cafenelele Boiler ajung circa 2.000 de oameni. Antreprenorul mai spune că  fără multă pasiune şi muncă, un astfel de business nu poate fi dus mai departe. Businessul este operat, conform datelor ZF de compania Milk and Coffee SRL cu afaceri de 3,2 mil. lei, aproape duble faţă de 2021.

 

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor