ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank. Oana Pascu, Complice.ro: În acest an, companiile şi-au concentrat atenţia pe a oferi angajaţilor experienţe şi evenimente pentru a-i aduce înapoi la birou

15.08.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Platforma online Complice.ro, specializată în comercializarea de cadouri ce au la bază experienţe, va atinge în acest an afaceri de 500.000 euro, fiind estimat un avans de 16% al veniturilor.

În anii trecuţi, companiile le ofereau diferite experienţe angajaţilor pentru sudarea echipelor. După criza sanitară însă, mai ales în 2023, firmele îşi concentrează atenţia mai degrabă pe aducerea salariaţilor înapoi la birou. Ele încearcă să facă asta prin organizarea unor evenimente ce îşi propun să trasforme biroul într-un spaţiu social, spune Oana Pascu, fondator al platformei Complice.ro, specializată în comercializarea de cadouri ce au la bază experienţe.

„Dacă anul trecut atenţia a fost mai degrabă îndreptată către evenimentele menite a aduce oamenii împreună, în 2023 companiile şi-au dorit să aducă oamenii la birou. Au fost mai multe abordări. Unele firme au trimis un mail şi le-au zis angajaţilor să vină la birou. Alte companii şi-au dat seama că există o piaţă concurenţială şi talentele sunt vânate de mai multe firme, aşa că au ales o abordare mult mai constructivă. Ele au spus că vor defini biroul ca un spaţiu social, în care oamenii să îşi dorească să vină. Iniţiativele de back to office, adică diversele evenimente sau expe­rienţe organizate, au fost foarte căutate în prima parte a acestui an“, spune Oana Pascu în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Ea adaugă că pe segmentul corporate, care reprezintă circa 60% din business, aceste experienţe au fost cele mai căutate. Pe lângă acestea, companiile au vrut să le ofere angajaţilor şi teambuuildinguri, în care să fie incluse şi diverse experienţe.

Bugetul mediu alocat de companii unor astfel de pachete a fost, în primul semestru din 2023, de circa 3.000 euro. Suma scade foarte mult când vine vorba de persoanele fizice, clientele complice.ro. Acestea au avut un buget mediu de 138 euro, în uşoară scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Reducerea bugetului mediu vine şi ca urmare a inflaţiei, însă este o consecinţă şi a unui volum mai mare de comenzi - cu circa 50% - faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Când cresc volumele, valoarea medie per experienţă tinde să mai scadă“, precizează ea. Segmentul persoanelor fizice reprezintă circa 40% din veniturile platformei, iar Oana Pascu spune că există un raport bun între corporate şi non corporate.

„Este o balanţă echilibrată, pentru că cele două segmente se susţin unul pe altul. Chiar dacă cineva ia astăzi un cadou în calitate de persoană fizică, dacă mâine, în calitate de angajat, va avea nevoie de un cadou pentru un om din echipă, va face legătura şi va veni tot către noi. La fel şi invers“, spune Oana Pascu.

În primele luni de pandemie, segmentul corporate a dispărut aproape în totalitate, în timp ce segmentul persoanelor fizice a generat în continuare venituri.

Platforma complice.ro are un portofoliu format din sute de experienţe, de la degustări de vin, excursii şi ateliere de creaţie, la experienţe pline de adrenalină, precum zborul cu parapanta, cu elicopterul, drifturi, karting sau motocilism. Oana Pascu precizează că în platformă sunt adăugate constant experienţe noi.

„Anul trecut, cea mai dorită experienţă a fost cea într-un simulator de zbor Boeing şi pare ca şi anul acesta e tot acolo, la vârf. De altfel, experienţele la înălţime sunt în general în top. Mă refer la zborul cu elicopterul, survolul cu avionul uşor, zborul cu deltaplanul. Apoi vin experienţele gourmet, care sunt foarte versatile. După ce s-a terminat pandemia am simţit nevoia să ne răzbunăm. Au fost două mari direcţii, partea de răsfăţ şi relaxare şi partea de travel, oamenii au vrut să plece, să viziteze, tot ce nu au putut face în cei doi ani“, explică Oana Pascu.

Platforma online Complice.ro, specializată în comercializarea de cadouri ce au la bază experienţe, va atinge în acest an afaceri de 500.000 euro, fiind estimat un avans de 16% al veniturilor.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor