ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank. Eliodor Apostolescu, producătorul pufuleţilor Gusto: Mai mult de jumătate din ceea ce producem exportăm. Germania şi SUA sunt ţările cele mai importante după România

23.12.2021, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Compania Phoenix Y, producătorul pufuleţilor Gusto, a avut în 2020 afaceri de aproape 147 mil. lei, venituri record, şi un profit net de 15 mil. lei În cadrul companiei, care are un portofoliu de peste 500 de coduri de produse, lucrează mai bine de 400 de angajaţi.

Eliodor Apostolescu, proprietarul companiei Phoenix Y, producătorul pufuleţilor Gusto, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de profil, spune că peste jumătate din ce realizează fabrica din Băicoi merge la export, având în vedere că o parte din bunurile care ajung pe piaţa locală sunt trimise mai apoi peste hotare de către distri­buitori naţionali. Cele mai impor­tante pieţe pentru companie, după România, sunt Germania şi SUA.

„Mai mult de jumătate din ceea ce producem exportăm. Ce am reuşit noi să facem a fost să demonstrăm că se poate, am creat o fisură într-un zid care acum zece ani părea impe­netrabil. Opt ani a durat numai până am reuşit să rupem mitul acesta că dacă vii din România sau din estul Europei este o problemă“, spune Eliodor Apostolescu, proprietarul companiei Phoenix Y, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Eliodor Apostolescu a luat calea antreprenoriatului încă din 1995, când încă era student, el şi-a deschis un mic business prin care vindea îngheţată, iar în trei ani a ajuns la o companie cu 25 de angajaţi. Însă, fiind un business sezonier, după terminarea facultăţii s-a îndreptat către un alt segment şi anume producţia de pufuleţi, pentru a putea avea venituri pe tot parcursul anului.

„Am ales pufuleţii crezând că este ceva mai uşor, o completare a timpilor morţi între două sezone de îngheţată. Când am reuşit să descopăr tehnologia actuală pe baza căreia producem pufuleţii Gusto şi când am stabilizat procesul, am zis că vom vinde pe tot globul, inclusiv în SUA.“

„Mulţi nu m-au crezut, dar se pare că am avut dreptate“, povesteşte el.

Compania Phoenix Y, producătorul pufuleţilor Gusto, a avut în 2020 afaceri de aproape 147 mil. lei, venituri record, şi un profit net de 15 mil. lei.  În cadrul companiei, care are un portofoliu de peste 500 de coduri de produse, lucrează mai bine 400 de angajaţi.

Antreprenorul povesteşte că una dintre cele mai dificile perioade, când a trebuit să depună şi mai mult efort ca până atunci, a fost când România a aderat la Uniunea Europeană, iar taxele vamale au fost înlăturate pentru statele membre, ceea ce a însemnat o competiţie acerbă pentru producătorii locali. În cei aproape 30 de ani de activitate ai companiei, Eliodor Apostolescu afirmă că s-a confruntat cu crize precum instabilitatea economică şi financiară din anii ’90, migraţia românilor în strainătate, criză economică începută în 2008 şi, în prezent, criza generată de pandemie.

„Înainte de intrarea în UE, fiecare ţară avea frontieră, taxe vamale pentru toate produsele, astfel că dacă nu erai performant comparativ cu ce se întâmpla pe glob, mai aveai o şansă. Dacă un producător internaţional ar fi vrut să importe pufuleţi în România, ar fi plătit 40% taxe, ca producător local aveai o protecţie asigurată de legile naţionale. Fără această protecţie, eşti în competiţie zi de zi“.

Eliodor Apostolescu povesteşte că acum este mai uşor să intre într-o piaţă nouă având în vedere că firma pe care o conduce are un portofoliu care conferă o siguranţă potenţialilor clienţi, iar rezultatele bune şi cotele de piaţă reprezintă o cale mai uşoară de intrare în marile lanţuri de magazine.

Pentru anul viitor, antreprenorul nu este foarte optimist în contextul în care piaţa se va confrunta cu o serie de probleme şi crize care vor afecta performanţele companiilor, precum inflaţia şi creşterea preţurilor la utilităţi.

Pufuleţii Gusto fabricaţi în Băicoi (Prahova) ajung pe mai bine de 30 de pieţe. Producătorul de pufuleţi Phoenix Y este deţinut de Eliodor Apostolescu şi Cătălin Nour, doi foşti colegi de şcoală, fiecare având 50% din acţiunile firme prahovene. Producătorul Gusto concurează pe piaţă cu Star Foods, cu brandul Lays, Best Foods sau Standard & Snacks.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor