ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank. Cătălin Manea, Samson Construcţii: Lumea revine la birou, aşa că dacă pandemia a stopat anumite proiecte, acum se reiau unele planuri de investiţii

13.10.2022, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

♦ Samson Construcţii este o companie care oferă soluţii la cheie în construcţii şi amenajări, având şi servicii de management al proiectelor.

Cătălin Manea, confondator al companiei Samson Construcţii, care oferă soluţii la cheie de amenajare a spaţiilor, spune că angajaţii au început să revină la birou, iar acest lucru determină firmele să reinvestească în zona de office, atât în modul cum arată spaţiile, cât şi în extinderea lor.

„Foarte mulţi au lucrat de acasă în pan­demie, în special în sectorul IT. Oamenii au trecut la munca remote, companiile au văzut că se poate şi astfel şi au con­sta­tat că nu mai au nevoie de atâta spaţiu închiriat. Unii au redus din su­prafaţă. Alţii, chiar dacă obiş­nuiau să reamenajeze sau să schimbe clădirea după 4-5 ani, au preferat să rămână unde erau, fără să mai facă investiţii.“

„Acum vedem însă că efectele muncii de acasă nu sunt doar pozitive, lumea simte nevoia de a reveni la birou. Încep să revină planurile de investiţii, iar companiile vor să îşi extindă din nou suprafeţele închiriateî, spune Cătălin Manea, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Proiectele amânate sau anulate din cauza pandemiei încep a fi reluate, însă investitorii sunt în continuare prudenţi versus perioada 2018-2019. Anul acesta a venit cu alte provocări cauzate de izbucnirea războiului şi de creşterea galopantă a preţurilor. Chiar şi aşa, spune Cătălin Manea, anumite proiecte au fost reluate, oamenii dorind să revină la obiceiurile de dinainte de pandemie, precum întoarcerea la birouri. Acest lucru a forţat anumite firme să se gândească iar la amenjarea zonei de office.

Antreprenorul afirmă că pentru Samson Construcţii 2022 este mai slab faţă de cei mai buni ani ai companiei, iar estimările arată venituri de sub 1 mil. euro.

„Cea mai bună perioadă pentru business a fost imediat după criza din 2009. În cel mai bun an al nostru am adunat proiecte cu o suprafaţă construită de 10.000 mp şi am avut o cifră de afaceri de peste 3 mil. euroî, explică el.

Samson Construcţii are un portofoliu format din proiecte din zona de retail, clădiri de birouri, sectorul medical, şcoli private, săli de sport şi altele. Printre clilenţii companiei se numără Samsung, JLL, Burberry România, Reuters, Adidas România sau şcoala Veritas.

Cătălin Manea spune că una dintre provocările cu care se confruntă businessul este găsirea forţei de muncă calificate, având în vedere că salariaţii au nevoie de pregătire tehnică şi de cunoaşterea unei limbi străine. Piaţa forţei de muncă pierde în fiecare an o bună parte din angajaţi, e vorba de cei care aleg să plece să lucreze în afara ţării. Totuşi, antreprenorul adaugă că vede o revenire a unora dintre angajaţii care în urmă cu câţiva ani au ales să facă acest pas.

Durata proiectelor desfăşurate de către companie este direct influenţată de forţa de muncă găsită.

„Pentru un proiect de mici dimensiuni, de 500 mp, lucrăm cam două luni. Proiectele mai mari pot să dureze şi şase luni. Se lucrează şi în paralel, în funcţie de capacitatea forţei de muncă. Poţi livra eficient şi de o calitate aşteptată, dar ai nevoie de forţă de muncă specializată, iar această forţă de muncă o obţii şi de-a lungul timpului, prin experienţă. Făcând lucrurile, înveţi mai mult decât în teorie. Putem duce cam 4-5 proiecte în paralel, cam 4.000-5.000 mp dezvoltaţi în aceeaşi perioadăî, mai spune el.

Samson Construţii reprezintă de fapt un grup de firme, fiecare specializată pe un anumit segment, de la arhitectură, la lucrări de amenajare interioară, construcţii, instalaţii electrice, instalaţii sanitare, climatizare. Numărul total de persoane care lucrează în cadrul grupului este de 50 de persoane.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor