ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Mario Antico, un avocat italian care trăieşte în România de 15 ani, a pornit în urmă cu trei ani Şcoala Italiană Internaţională Aldo Moro Bucureşti şi are în plan extinderea unităţii cu încă o clădire

31.10.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Şcoala Italiană Internaţională Aldo Moro Bucureşti face parte din Liberi di Educare, un grup italian cu istorie în sectorul educaţiei, care are numeroase şcoli în diferite ţări.

Mario Antico a deschis în urmă cu trei ani Şcoala Italiană Internaţională Aldo Moro Bucureşti, un colegiu care cuprinde toate ciclurile de la grădiniţă şi până la liceu şi se adresează atât elevilor români, cât şi celor străini. Antreprenorul are în plan să extindă şcoala cu încă o clădire. „Avem peste 150 de copii, avem sediul într-un palat istoric pentru că suntem de părere că o cultură precum cea italiană trebuie transmisă într-o clădire istorică pentru a-i obişnui pe copii cu arta şi cultura. Am mai achiziţionat o clădire, care a fost a lui Take Ionescu“, spune Mario Antico, în  cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Şcoala este concentrată pe limbile străine, liceul având specializări pe acest segment, însă noua clădire va permite unităţii şcolare să îşi extindă specializările şi către zona de ştiinţe. Şcoala Italiană Internaţională Aldo Moro Bucureşti face parte din Liberi di Educare, un grup italian cu istorie în sectorul edu­ca­ţiei, care are numeroase şcoli în diferite ţări. Şcoala este acreditată de ministerul educaţiei din Italia şi apar­ţine registrului şcolilor internaţionale din Bucureşti.

Şcoala nu se adresează doar copiilor italieni, ci şi românilor şi străinilor. Mario Antico spune că în şcoală sunt înscrişi şi ucraineni şi ruşi. Antreprenorul este de origine italiană şi locuieşte în România de circa 15 ani, unde are un cabinet de avocatură. Povestea în domeniul educaţional a început în perioada COVID, când antreprenorul se gândea unde să îşi trimită cele două fete la şcoală.

„La un moment dat mă gândeam să le trimit în Italia, unde sunt şcolile bune şi mă gândeam la o carieră în economie în Italia. Până la urmă mi-am dat seama că ar fi mult mai interesant să încerc să dezvolt în România. Am în continuare biroul de avocatură, dar am intrat în domeniul educaţional în urmă cu mai bine de trei ani, este altceva, este ceva vocaţional“, precizează Mario Antico.

Antreprenorul îşi doreşte să ajungă la circa 300 de copii, însă nu vrea să mai mărească numărul elevilor peste acest prag. Dezvoltarea pe care şi-o doreşte pentru şcoală este în direcţia unei oferte educaţionale la standarde tot mai înalte.

„Dezvoltăm în continuare relaţii foarte importante cu una dintre primele universităţi din Italia. Ideea este să începem un parcurs de la gradiniţă şi să ajungem la nivel universitar“, spune el.

Unul dintre avantajele acestei şcoli, spune Mario Antico, este faptul că le oferă posibilitatea copiilor de a avea schimburi de experienţă cu copii din diverse ţări, ceea ce le oferă un mod de lucru neconvenţional, dar face are beneficii semnificative.

Antreprenorul se gândeşte să dezvolte astfel de şcoli şi în Timişoara şi Cluj, având chiar şi discuţii în această direcţie, însă pentru concretizarea acestui plan mai are de aşteptat. Investiţia într-o astfel de şcoală se ridică la câteva milioane euro.

„Investiţiile sunt foarte mari în infrastructură şi, în cazul nostru, sunt foarte mari şi în profesori, având profesori nativi. La nivel de infrastructură, pe lângă toate normele care trebuie respectate, dacă vrei să ai o şcoală un deosebita, care pune în evidenţă aspecte artistice mai ales din istoria interbelică a României, trebuie investit foarte mult“, mai spune el.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor