ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare? Dumitru Grecu, proprietarul hotelului Valea cu Peşti de pe Transfăgărăşan: Vara aceasta numărul de turişti s-a diminuat dramatic

29.09.2020, 09:30 Autor: Miruna Diaconu

 Hotelul de patru stele a trecut printr-un amplu proces de renovare, el fiind construit în aceeaşi perioadă cu Barajul Vidraru ♦ Acum el are o capacitate de 60 de camere ♦ Turiştii străini reprezentau în anumite perioade chiar şi 50% din totalul celor cazaţi la Valea cu Peşti.

Dumitru Grecu, proprietar al hotelului Valea cu Peşti, spune că pandemia a avut un impact negativ semnificativ asupra afacerilor hotelului. Astfel că, pe lângă faptul că timp de trei luni hotelul a fost închis, iar încasările au fost zero, odată cu reluarea activităţii, gradul de ocupare a fost mult sub nivelul anului trecut.

„Deşi românii nu au mai putut călători în afară la fel de mult, nu au călătorit mai mult în ţară, cel puţin la noi nu s-a simţit acest lucru. Anul trecut am avut cam 15.000 de turişti care ne-au călcat pragul hotelului. Anul acesta numărul lor s-a diminuat foarte mult. Au fost cele trei luni în care am fost închişi, după care am redeschis în luna iunie şi lucrurile au început să îşi revină timid. Iulie a mers la aproape 60% din iulie anul trecut, iar în luna august am fost la 70% faţă de august 2019“, spune Dumitru Grecu, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Hotelul de patru stele Valea cu Peşti a fost deschis în anul 2011 după ce a trecut printr-un amplu proces de modernizare. Cabana a fost construită odată cu Barajul Vidraru, iar la momentul respectiv era destinată cazării inginerilor care lucrau la baraj. Ulterior, facilitatea de cazare a fost preluată de nomenclatura Partidului Comunist şi o bună perioadă de timp a fost folosită de către fiul lui Ceauşescu, Nicu Ceauşescu. După căderea comunismului, ea a fost preluată de către Dumitru Grecu şi în 2009 a început procesul de extindere şi modernizare. Cabana nu a suferit multe modificări, păstrându-se arhitectura iniţială.

„La vremea respectivă, Transfăgărăşanul, deşi acum este un reper în turismul mondial, atunci era cvasicunoscut şi colegii mei din turism spuneau că sunt nebun să fac o investiţie de câteva milioane de euro într-o zonă care nu este destinaţie turistică şi că acela va fi sfârşitul meu în turism. Nu a fost aşa datorită promovării pe care am tot făcut-o pentru Transfăgărăşan, iar hotelul a atras în permanenţă turişti“, explică Dumitru Grecu.

Hotelul este deschis pe toată perioada anului, însă sezonul de iarnă este unul mai slab din punct de vedere al gradului de ocupare. Nefiind o pârtie de schi în zonă, Valea Cu Peşti are un grad de ocupare mic în sezonul rece. Totuşi vara gradul de ocupare ajunge şi la 90%. Astfel, la nivelul întregului an gradul de ocupare variază în medie între 50 şi 60%.

„Anul acesta este un dezastru. Lumea este temătoare, deşi noi am luat toate măsurile de precauţie. În acastă vară, având o terasă am reuşit să oferim servicii de alimentaţie publică. Totuşi, capacitatea terasei noastre s-a redus cu 50%. La munte şi vara este rece aşa că am acoperit terasa şi am pus încălzitoare astfel încât turiştii să poată servi masa afară“, spune Dumitru Grecu.

Lipsa turiştilor străini a putut fi resimţită cu atât mai mult cu cât în anumite perioade ponderea turiştilor străini ajungea chiar şi la 50% din totalul celor cazaţi la hotelul Valea cu Peşti. În contextul pandemiei numărul străinilor care au vizitat România a scăzut spre zero.

Antreprenorul este de părere că cea mai mare problemă a sa este faptul că Transfăgărăşanul este închis opt luni pe an. „El este spectaculos şi iarna, cu câteva ame­najări ar putea fi deschis şi iarna, e nevoie de mai multă infrastructură turistică în zonă“.

Dumitru Grecu spune că dacă ar mai face o investiţie în turism, aceea ar fi în partea de turism balneo-climateric pentru că tipul acesta de activitate este necesar.

„Turismul este singura activitate prin care se poate face tratament preventiv împotriva stresului“.

Omul de afaceri este acţionar în mai multe firme printre care şi Valea cu Peşti SA cu afaceri de 5,3 mil. lei în 2019, minus 4%. Aceasta este cea mai mare companie dintre cele deţinute de Dumitru Grecu, potrivit platformei confidas.ro.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor